nieuws

Nina Polak wint Inktaap 2020

17 juni 2020

In totaal 1.187 scholieren brachten hun stem uit voor De Inktaap 2020 en kozen zo Gebrek is een groot woord van Nina Polak tot winnaar van deze prijs. Polak was als winnaar van de BNG Bank Literatuurprijs samen met Rob van Essen (Libris Literatuurprijs voor De goede zoon) en Tommy Wieringa (Bookspot Literatuurprijs voor De heilige Rita) kanshebber voor deze prijs. De keuze van de jongeren werd bekendgemaakt in de speciale podcastserie van De Inktaap.

polak

Een greep uit de rapporten van de schooljury’s:

Gebrek is een groot woord verdient het om door vele ogen geliefkoosd te worden.”

“Polak schetste duidelijke beelden met haar woorden, veel beeldvorming, maar tegelijkertijd ook heel direct. Poëtisch kan Polak ook zijn, moeilijke woorden zijn er niet in overvloed, wat het boek zeer toegankelijk en fijn om te lezen maakt. Polak is literair gezien het complete pakketje.”

“Het verhaal van Nina zal ons bijblijven en was voor ons een moment waarin we het idee hadden dat we niet alleen waren.”

De Prijs voor het Beste Juryrapport werd gewonnen door leerlingen van het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum.

De Inktaap wordt sinds 2002 uitgereikt. De prijs werd eerder gewonnen door onder meer Murat Isik (Wees onzichtbaar, 2019), Connie Palmen (Jij zegt het, 2017), A.F.Th. van der Heijden (Het schervengericht, 2009) en Harry Mulisch (Siegfried, 2003).

Nina Polak

Nina Polak (1986) studeerde aan de Universiteit van Amsterdam en aan de New School University in New York. Ze debuteerde in 2014 met We zullen niet te pletter slaan (Prometheus). Gebrek is een groot woord (Prometheus 2018) is Nina Polaks tweede roman. Voor het schrijven van dit werk ontving ze een startersbeurs van het Nederlands Letterenfonds. In 2019 verbleef ze enige maanden op de Jan van Eyck Academie in Maastricht in het kader van Wanderlust, het programma voor internationale talentontwikkeling van het Letterenfonds. Nina Polak is redacteur bij de Correspondent en schrijft voor de Groene Amsterdammer.

Meer informatie