nieuws

Writers in residence op NIAS

Aleid Truijens en Jennifer N. Makumbi

1 september 2020 - 31 januari 2021

Biograaf Aleid Truijens verblijft van september 2020 tot februari 2021 als writer in residence aan het NIAS-KNAW in Amsterdam. In februari wordt zij opgevolgd door de Oegandees-Britse auteur Jennifer Nansubuga Makumbi.

Aleid Truijens (Amsterdam, 1955) zal aan het NIAS haar biografie van Hella S. Haasse (1918-2011) afronden. De biografie verschijnt naar verwachting, in 2021, tien jaar na het overlijden van Haasse, bij uitgeverij Querido. Eerder publiceerde Truijens al het goed ontvangen Geluk kun je alleen schilderen – F.B. Hotz, het leven (De Arbeiderspers), dat werd genomineerd voor de Erik Hazelhoff Biografieprijs 2012. In 2004 verscheen haar literaire debuut, Geen nacht zonder, drie jaar later gevolgd door de roman Vriendendienst, beide bij Cossee. Truijens is recensent bij de Volkskrant en schrijft wekelijks een column voor deze krant.

Links: Aleid Truijens, foto: © Isabel Nabuurs. Rechts: Jennifer Nansubuga Makumbi, foto: uitgeverij Cossee.

Jennifer Nansubuga Makumbi (Kampala, Oeganda) zal van februari tot en met juni 2021 op het NIAS werken aan haar vierde boek, waarin ze de Ganda identiteit bevraagt, die van oudsher zo flexibel is dat je geen Ganda ouders hoeft te hebben om een Muganda te zijn. Haar debuutroman Kintu werd in Engeland, Afrika en de Verenigde Staten lovend onthaald en bekroond, en is nu in het Nederlands vertaald door Josephine Ruitenberg voor uitgeverij Cossee. Het is een kroniek van een Oegandese familie, nazaten van de oervader Kintu, waarin sociaal-realisme, de orale verteltraditie en mythes zijn vermengd. Naast romans publiceert ze poëzie en korte verhalen, die in 2019 zijn gebundeld onder de titel Manchester Happened; de roman The First Woman verschijnt binnenkort. Ze doceert aan de universiteit van Manchester.

Beide auteurs zijn gekandideerd door o.a. hun uitgevers, en op basis van de voordrachten en hun voorstellen door het Nederlands Letterenfonds en NIAS gezamenlijk geselecteerd als writer in residence.

Het NIAS gaat er vooralsnog van uit dat de corona-epidemie in september voldoende onder controle is om alle fellows binnen de setting van het NIAS in Amsterdam bij elkaar te kunnen brengen. In 2021 wordt het 50-jarig jubileum van het NIAS gevierd.

Het residentieprogramma van NIAS en Letterenfonds

Elk jaar weer blijkt de uitwisseling tussen de fellows uit de kunsten en verschillende wetenschappelijke disciplines zeer vruchtbaar en inspirerend. Eerdere gastschrijvers waren onder meer Dato Turashvili, Hagar Peeters, Ghayath Almadhoun, Hélène Gelèns, Lieve Joris, David Mitchell en David van Reybrouck. Het residentieprogramma is een samenwerking tussen NIAS-KNAW en het Nederlands Letterenfonds.

Links

Interviews met Jennifer Nansubuga Makumbi