nieuws

Cees Nooteboom ontvangt Prix Formentor

1 mei 2020

Cees Nooteboom heeft als “een van de grootste chroniqueurs van deze tijd” de Premio Formentor de las Letras 2020 ontvangen voor zijn gehele oeuvre. Deze prestigieuze Spaanse prijs, groot 50.000 euro, bekroont jaarlijks het oeuvre van een internationaal auteur.

De jury van de Premio Formentor de las Letras, ook bekend als de Prix Formentor, bestond uit Judith Thurman, Alberto Manguel, José Enrique Ruiz Doménec en Alexis Grohmann, onder voorzitterschap van Basilio Baltasar. In het juryrapport prijzen zij Nooteboom als

een universeel auteur in wiens werk de rijke Europese traditie resoneert.

“Als waarnemer en beschouwer van de belangrijkste momenten in de Europese geschiedenis is hij zich bewust van de dilemma’s waar het continent voor staat.” Sinds het begin van zijn vruchtbare carrière hebben Nootebooms aandacht en nieuwsgierigheid hem steeds naar nieuwe plekken gebracht. Met zijn creativiteit overschrijdt hij niet alleen de grenzen van literaire genres, de nomadische schrijver onthult in zijn werk ook het grenzeloze in de mens. Met zijn werk moedigt Cees Nooteboom de lezer aan met een heldere blik te kijken naar de schoonheid van een eindeloze wereld, zo stelt de jury.

Cees Nooteboom

Cees Nooteboom is één van de meest vertaalde Nederlandse auteurs. Zijn romans, korte verhalen, reisverhalen en poëzie zijn in meer dan twintig talen vertaald, deels met ondersteuning van het Letterenfonds. Daarnaast is hij ook actief als journalist; voor Het Parool, Elseviers weekblad en De Volkskrant schreef hij bijvoorbeeld over de studentenopstand in Parijs van mei 1968 en de val van de Berlijnse muur. Hij debuteerde als auteur in 1955 met Philip en de anderen, waarna enkele dichtbundels volgden. In 1980 verschijnt de zeer succesvolle en later ook verfilmde roman Rituelen. Nooteboom doceerde onder meer aan de universiteit van Berkeley en ontving eredoctoraten van het University College London (UCL), de Katholieke Universiteit Brussel, de Radboud Universiteit Nijmegen en de Freie Universität Berlin. Hij won vele prijzen voor zijn veelzijdige oeuvre, waaronder de P.C. Hooftprijs, de Bordewijk prijs, de Amerikaanse Pegasus Prize voor Rituelen, en de Europese Aristeion prijs.

Over de prijs

De Premio Formentor de las Letras is eerder onder meer toegekend aan Jorge Luis Borges, Samuel Beckett, Saul Bellow, Jorge Semprún, Witold Gombrowicz, Roberto Calasso, Mircea Cartarescu en Annie Ernaux.

Links