agenda

Crossing Border, Den Haag

Uitreiking Europese Literatuurprijzen 2020

7 november 2020

Op zaterdag 7 november om 21.15 wordt op het Crossing Border festival in Den Haag de Europese Literatuurprijs 2020 uitgereikt. Vanwege de huidige coronamaatregelen zal het programma alleen online te volgen zijn. De Europese Literatuurprijs bekroont de beste hedendaagse Europese roman die in het voorgaande jaar in Nederlandse vertaling is verschenen. Dit jaar viert de prijs haar tiende editie. Om dit jubileum luister bij te zetten worden er dit jaar twee prijzen uitgereikt: naast de reguliere vakjury selecteerde een studentenjury een winnende roman. Meer dan een broer van David Diop en vertaler Martine Woudt is door de studentenjury gekozen als winnaar. De vakjury bekroont Lente van Ali Smith, het derde deel van haar ‘seizoenskwartet’ dat is vertaald door Karina van Santen en Martine Vosmaer. Beide prijzen bestaan uit een geldbedrag van € 10.000 voor de schrijver en € 5.000 voor de vertaler.

Juryvoorzitters Alma Mathijsen en Abdelkader Benali gaan met de auteurs en vertalers in gesprek over actuele thema’s uit beide romans. Een gesprek over grenzen en migratie, manipulatie en uitsluiting, maar vooral ook over verbinding en verbeelding, kunst, verhalen en hoop, en over de kunst van vertalen.

Het programma begint om 21.15 en duurt tot ongeveer 22.30 en is via de livestream te volgen. Wel dient u zich vooraf (gratis) aan te melden via deze link.

Over de jury

De vakjury bestaat uit voorzitter Abdelkader Benali (schrijver), Xandra Schutte (hoofdredacteur De Groene Amsterdammer), Wil Hansen (vertaler Duits en laureaat van de Europese Literatuurprijs 2019), Bob Kappen (Athenaeum Boekhandel, Amsterdam) en Merijn Schipper (Boekhandel Bijleveld, Utrecht).

De studentenjury onder voorzitterschap van auteur Alma Mathijsen wordt gevormd door studenten Ilse Peeters (MA Literair Bedrijf aan de Radboud Universiteit in Nijmegen), Max Tromp (MA Geschiedenis aan de Universiteit Leiden), Zaza van de Koppel (BA Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Utrecht) en Koen Boelens (vertaler Engels; afgestudeerd aan de Master Literair Vertalen en de Vertalersvakschool).

Vertalersgeluk & Vertaalzoom

In de aanloop naar de bekendmaking van de shortlists vertelden de genomineerde vertalers over hun longlist-roman en de vertaling ervan. Lees hun verhalen op vertalersgeluk.nl en op het nieuwe Vertalerskanaal van Hebban.nl.
Ook zijn in samenwerking met de Vertalersvakschool online interviews over onder meer de te bekronen vertalingen georganiseerd met Martine Vosmaer en Martine Woudt](https://www.youtube.com/watch?v=4sWQ98Krh_k). Deze zijn te bekijken op het YouTube-kanaal van het Letterenfonds.

Europese Literatuurprijs

De Europese Literatuurprijs is een initiatief van het Nederlands Letterenfonds, Academisch-cultureel centrum SPUI25, weekblad De Groene Amsterdammer en Athenaeum Boekhandel. De prijs wordt financieel mogelijk gemaakt door het Lira Fonds, de De Lancey & De La Hanty Foundation en het Nederlands Letterenfonds.

Meer informatie