nieuws

Uit elkaar wint Woutertje Pieterse Prijs 2020

15 april 2020

Bette Westera en Sylvia Weve zijn de winnaars van de 33e Woutertje Pieterse Prijs 2020 met Uit elkaar, dat verscheen bij uitgeverij Gottmer. De uitgave kwam tot stand met een subsidie voor geïllustreerde kinder- en jeugdliteratuur.

“Uit elkaar gaat over scheiden, een alledaags geworden gebruik, met niettemin ingrijpende gevolgen voor zowel ouders als kinderen. Wat een inventiviteit demonstreren Westera en Weve (die al langer succesvol zijn als duo), én de vormgever Bockting design, verantwoordelijk voor de Japanse vouwwijze en papierkeuze. Alles is origineel en sprankelend aan dit boek, met prettig-onaangepaste tekeningen en baldadige gedichten, waarin kinderen hoofdschuddend kijken naar de liefdescarrousel van de volwassenen, die hun kinderen soms lijken te vergeten – maar die hun kinderen soms ook een nieuw perspectief bieden. En zelfs de huisdieren komen aan bod:

Ze bleven voor de kinderen bij elkaar.
Nu die de deur uit zijn ben ik de klos.
Chihuahua’s worden vaak wel twintig jaar.
Nog zeven jaar te gaan. Wie maakt me los?”

Over Bette Westera en Sylvia Weve

Bette Westera en Sylvia Weve vormen samen een veelbekroond duo. Eerder maakten zij al de boeken Aan de kant, ik ben je oma niet!, bekroond met een Gouden Penseel en Vlag & Wimpel van de Griffeljury, en Doodgewoon, bekroond met een Gouden Griffel, een Vlag & Wimpel van de Penseeljury, de Gouden Poëziemedaille én de Woutertje Pieterse Prijs 2015. In 2019 werd Sylvia Weve bekroond met de prestigieuze Max Velthuijs-prijs. Bette Westera vierde in 2019 haar 20-jarig schrijverschap.

De Woutertje Pieterse Prijs

De Woutertje Pieterse Prijs is een prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinder- of jeugdboek. De jury bekroont sinds 1988 kinderboeken die uitzonderlijk zijn voor wat betreft taal, genre, thema, illustratie, vorm en/of vormgeving. Het doel van de prijs is het bevorderen van de kwaliteit van het Nederlandstalig kinder- en jeugdboek.

De jury bestond dit jaar uit Arjan Peters (voorzitter), Karin Amatmoekrim, Marga Scholma, Juan Khalaf en Veerle Vanden Bosch. De jury beoordeelde alle in aanmerking komende kinder- en jeugdboeken die in 2019 zijn verschenen.

Juryvoorzitter Arjan Peters maakte het winnende boek bekend op zaterdag 11 april in het NPO Radio 1 programma De Taalstaat. De winnaars van de Woutertje Pieterse Prijs 2020 werden vervolgens geïnterviewd door Frits Spits.

Bette Westera en Sylvia Weve over de totstandkoming van Uit elkaar.

Uit elkaar staat ook in onze voorjaarsbrochure Children’s Books from Holland

Meer informatie