nieuws

De Grote Poëzieprijs naar Vrouwkje Tuinman

2 april 2020

Lijfrente van Vrouwkje Tuinman is bekroond met de jaarlijkse Grote Poëzieprijs, de grootste Nederlandse prijs voor poëziebundels. Voor het schrijven van deze bundel ontving zij een projectsubsidie van het Letterenfonds.

Vrouwkje Tuinman publiceerde vier romans en met Lijfrente haar zesde dichtbundel. Het is een direct verslag in poëzie van het eerste jaar na het verlies van een dierbare.

‘De jury beaamde unaniem: er zijn talloze gedichten geschreven over de dood, maar dit is de bundel om aan rouwenden te geven en zelf in rouwperiodes ter hand te nemen. Poëzie helpt – de lezer, maar hopelijk ook de schrijver – en Tuinman laat dat als geen ander zien.’

De jury, bestaande Roos Van Acker, Noraly Beyer, Anna de Bruyckere, Babs Gons en Kila van der Starre, koos de bundel van Tuinman uit 118 inzendingen. De Grote Poëzieprijs is de opvolger van de VSB Poëzieprijs, en werd dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. De prijsuitreiking zelf werd vanwege de corona epidemie afgelast; de winnaar is op 30 maart jl. bekendgemaakt door Andrea van Pol in het NPO 4 radioprogramma Opium. Vorig jaar ging de prijs naar Radna Fabias.

Meer informatie

Het begint nu toch wel iets met mij te worden, zei jij, zeiden wij altijd, bij klein succes.