nieuws

Ida Gerhardt Poëzieprijs voor Marieke Lucas Rijneveld

15 maart 2020

Marieke Lucas Rijneveld heeft de Ida Gerhardt Poëzieprijs gewonnen met Fantoommerrie. Voor het schrijven van deze tweede bundel ontving Rijneveld een startersbeurs van het Letterenfonds.

De jury prijst de ‘lange zinnen, gulle beelden en rijke strofen’ in Fantoommerrie, en de ‘dreigende en onontkoombare taal’ waarmee Rijneveld in deze autobiografische bundel de wereld om zich heen, zo herkenbaar en toch zo vreemd, omschrijft.

covers

foto: Jouk Oosterhof

De Ida Gerhardt Poëzieprijs

De Ida Gerhardt Poëzieprijs wordt tweejaarlijks uitgereikt voor een nieuw verschenen Nederlandstalige bundel en bestaat uit een bedrag van 1.000 euro en een bronzen beeldje van kunstenaar Herma Schellingerhoudt voorstellende Ida Gerhardt. De juryleden, Arjan Peters en Petra Possel, kozen uit meer dan 100 bundels Fantoommerrie (Atlas Contact) van Marieke Lucas Rijneveld als de beste bundel van het afgelopen jaar.

Vanwege de coronaepidemie is de prijsuitreiking uitgesteld tot een nader te bepalen moment.

Over Marieke Lucas Rijneveld

Marieke Lucas Rijneveld won met Kalfsvlies de C. Buddingh’-prijs 2016 voor het beste poëziedebuut van het jaar. Haar eerste roman De avond is ongemak verscheen vorig jaar en is of wordt inmiddels in acht talen vertaald. Met Discomfort of the Evening, de Engelse vertaling, zijn Rijneveld en vertaalster Michele Hutchison nu genomineerd voor de longlist voor de International Booker Prize.

Meer informatie