nieuws

Eva Gerlach wint Herman de Coninckprijs

23 maart 2020

De Herman de Coninckprijs 2020 is voor Eva Gerlach, voor haar bundel Oog, die in 2019 bij de Arbeiderspers verscheen. Oog is het derde deel van een drieluik, na Kluwen en Ontsnappingen . Voor het schrijven van dit drieluik ontving Gerlach beurzen van het Letterenfonds.

Als we het bewijs niet voor ons hadden liggen, hadden we nooit kunnen vermoeden dat iemand dit met poëzie kon doen: met deze bekroning willen we onze diepe bewondering voor dit dichterschap tot uitdrukking brengen.

Op 21 maart, Wereld Poëziedag, maakte de jury bekend dat Eva Gerlach de Herman de Coninckprijs toegekend krijgt. Zij is de derde Nederlander die deze Vlaamse prijs wint: in 2018 koos de jury Ester Naomi Perquins Meervoudig afwezig als winnaar, het jaar erna won Radna Fabias de prijs voor haar debuut Habitus.

De jury prijst hoe in Oog de lezers ‘met wiskundige precisie naar het nulpunt geleid worden’, en langs de grootste vragen des levens (wie ben ik, waarnaar kunnen we op zoek) door elkaar geschud worden. De bundel is een ‘diepgaande poëtische reflectie’, waarin de dichter de lezers meeneemt naar ‘een woordeloze plek van stilte’.

Ook Herman de Coninck zelf was een groot bewonderaar van de poëzie van Eva Gerlach. Over haar werk schreef hij in 1995: ‘Dit is poëzie waar ik van hou: poëzie die op een heldere manier raadselachtig is. Er is niks wat ik niet begrijp, het lijkt wel doorschijnend van helderheid, en toch begrijp ik het niet en deze poëzie lezend begrijp ik ook op een uiterst aangename manier mezelf niet.’

covers

Eva Gerlach

Eva Gerlach is één van Nederlands meest geliefde en geprezen hedendaagse dichters. In 1979 bracht Eva Gerlach haar eerste dichtbundel Verder geen leed uit. De bundel maakte een diepe indruk op haar lezers, en ze won er de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs mee. Sindsdien schreef ze vele bundels, zowel voor volwassenen als voor kinderen. In haar poëzie spelen waarneming en herinnering vaak belangrijke rollen. Ze onderscheidt zich van andere dichters van haar generatie met haar ingetogen en onsentimentele stijl. In 2000 ontving Eva Gerlach de P.C. Hooft-prijs voor haar oeuvre.

Over de prijs

De Herman de Coninckprijs is een programma van Behoud de Begeerte i.s.m. Toneelhuis, Antwerpen Boekenstad en Literatuur Vlaanderen. De prijs bekroont de mooiste poëziebundel die in het voorgaande kalenderjaar verschenen is. Het prijzengeld bedraagt 7.500 euro. De jury bestond dit jaar uit Elke Brems (voorzitter), Kristien Bonneure, Gudrun De Geyter, Marije Koens, en Anne Ter Beek.

Meer informatie