In de zomer van 2021 biedt het Letterenfonds een bijzondere residency aan in het Van Doesburghuis in Meudon/Parijs. Schrijvers en vertalers werken en verblijven in de atelierwoning die Theo van Doesburg ontwierp. Zij worden opgeroepen uiterlijk 12 oktober een voorstel in te dienen voor ofwel de gehele verblijfsperiode van vier maanden van mei tot en met augustus ofwel voor twee maanden (mei-juni of juli-augustus 2021).
NB! Op de website van het Ministerie van Buitenlandse zaken vindt u reisadviezen en de meest recente informatie over reizen naar het buitenland.
Een verblijf in het Van Doesburghuis in Meudon/Parijs biedt mogelijkheden om te werken aan een literair project en het doen van research. Daarnaast kan gebruikgemaakt worden van de faciliteiten van het Atelier Néerlandais, een (net)werkplek voor Nederlandse kunstenaars, ontwerpers en de boekenbranche en een locatie om Franse gesprekspartners te ontmoeten en te ontvangen. Het veelzijdige kunstenaarschap van Theo en Nelly van Doesburg en het karakter van het Van Doesburghuis als vrijplaats van de kunsten indachtig is ook een gezamenlijke aanvraag met een kunstenaar uit een andere kunstdiscipline mogelijk.
Voor wie en wanneer?
Nederlandse dichters, schrijvers, biografen en literair vertalers kunnen zich kandidaat stellen voor een periode van vier dan wel twee maanden. Kandidaten dienen te beschikken over minimaal één literaire publicatie in de Nederlandse of Friese taal bij een reguliere uitgeverij. Het voorstel dient vergezeld te gaan van een cv en een motivatie voor het verblijf. Daarbij wordt een toelichting verwacht op het literaire project waaraan hij/zij in het Van Doesburghuis wil werken, de meerwaarde van het verblijf in het Van Doesburghuis voor het betreffende project, en de beoogde uitgever.
De verblijfsperioden die worden aangeboden zijn:
- 3 mei tot en met 29 augustus 2021 (4 maanden)
- 3 mei tot en met 29 juni 2021 (2 maanden)
- 3 juli tot en met 29 augustus 2021 (2 maanden)
De voorkeur voor de verblijfsperiode dient in de aanvraag te worden aangegeven. Er zal naar gestreefd worden om zoveel mogelijk de periode van voorkeur toe te kennen. De huur van de atelierwoning wordt direct door het Letterenfonds aan de stichting voldaan. Per maand wordt in beginsel een reis- en verblijfsbeurs van € 2.000 ter beschikking gesteld. Bij een eventuele eerdere subsidie van het Letterenfonds voor hetzelfde project wordt er een lagere maandtoelage verleend. Voorstellen van schrijvers en literair vertalers dienen uiterlijk op 12 oktober 2020 binnen te zijn. De selectie gebeurt door het Nederlands Letterenfonds in samenspraak met de Stichting het Van Doesburghuis. De besluiten volgen begin november. Het voorstel kan per mail of per post worden toegestuurd aan het Letterenfonds. Voor nadere vragen kunt u contact opnemen met Fleur van Koppen.

Het Van Doesburghuis aan de Rue Charles Infroit in Meudon-Val-Fleury, 2012, Photo Hervé Abbadie
Ligging en indeling
Het Van Doesburghuis is rustig gelegen in een bosrijke omgeving in het dorpje Meudon, net buiten de boulevard périphérique. Op 5 minuten loopafstand bevindt zich een RER station met een directe verbinding naar het centrum van Parijs (reisduur 20 minuten). De atelierwoning heeft twee verdiepingen met de woon/werkverdieping op de eerste etage. Daar bevindt zich de hoge atelierruimte (7,5 x 6,5 x5 m.), twee gedeeltelijk afsluitbare werkkamers die tot één ruimte samen te voegen zijn, een slaapkamer en een badkamer. Op de begane grond is de keuken met een kleinere slaapkamer en douche met toilet. Het Van Doesburghuis biedt plaats aan maximaal vier personen; er is één tweepersoonsbed en een twijfelaar. Er is een piano aanwezig. De atelierwoning is voorzien van eenvoudige meubilering van enkele Nederlandse ontwerpers zoals Martin Visser, Cees Braakman, Wim Rietveld en Christoph Seyferth. Aan de voorzijde van het huis is een kleine tuin en aan de achterzijde, onder de atelierruimte, bevindt zich een overdekt terras met tuin. Het is mogelijk om een auto op het terrein van de woning te parkeren. De lokale beheerder van het Van Doesburghuis is tweetalig (Frans en Nederlands).
Achtergrondinformatie
Eind jaren twintig van de vorige eeuw kan Theo van Doesburg eindelijk zijn allesomvattende kunst- en levensbeschouwing in een architectonische schepping gestalte geven op een klein perceel in het landelijke Meudon waar schrijvers (Céline, gebr. Goncourt, Jean Paul Sartre) en beeldend kunstenaars (o.a. Rodin, Hans Arp en Sophie Taeuber-Arp) hun toevlucht zochten. De atelierwoning wordt in 1930 opgeleverd, Theo overlijdt kort daarna op 47-jarige leeftijd. Zijn atelierwoning, die vanaf de jaren tachtig de naam van zijn schepper krijgt, zal de geschiedenis ingaan als representant van Van Doesburgs ideeën over de synthese der kunsten. Dankzij een bijzondere schenking van Wies van Moorsel, Nelly’s nicht en enige erfgename, komt de atelierwoning begin jaren tachtig in het bezit van de Nederlandse Staat. De stichting het Van Doesburghuis krijgt de taak het huis goed te beheren en te behouden en het als woon- en werkplek aan kunstenaars beschikbaar te stellen. De afgelopen 40 jaar verbleven zo’n 50 kunstenaars en onderzoekers in het Van Doesburghuis waaronder enkele schrijvers – o.a. K. Schippers, Hugo Brandt Corstius, Jacob Groot, Bas Heijne en Anneke Brassinga, en recenter Miriam Rasch en Neske Beks. Vanwege de monumentenstatus wordt residenten gevraagd hun medewerking te verlenen aan het onderhoud van de atelierwoning en er behoedzaam mee om te gaan. Verder dienen aanvragers zich te realiseren dat de atelierwoning een publieksfunctie heeft en iedere eerste zaterdag van de maand van 14.00 – 18.00 uur is opengesteld voor het publiek in aanwezigheid van de resident. Ook wordt van de resident verwacht dat hij/zij, in principe na overleg met de stichting, bereid is buiten deze vaste openingstijden bezoekers te ontvangen.

Het atelier van het Van Doesburghuis, 2020, foto Jean-Michel Bale
Links
- Website van Doesburghuis
- Blog Neske Beks over haar verblijf in het Van Doesburghuis in de zomer van 2018
- Blog Miriam Rasch over haar verblijf in het Van Doesburghuis in de zomer van 2018
- Interview met Neske Beks over haar verblijf in het Van Doesburghuis