nieuws

Nederlandse nominatie: Ich bin Vincent und ich habe keine Angst

Deutscher Jugendliteraturpreis

13 maart 2020

Ich bin Vincent und ich habe keine Angst van schrijver Enne Koens, vertaler Andrea Kluitmann en illustrator Maartje Kuiper is genomineerd voor de Deutscher Jugendliteraturpreis 2020. Van de 647 ingezonden nieuwe titels zijn er 29 genomineerd voor deze prestigieuze prijs. De winnaars worden bekendgemaakt op de Frankfurter Buchmesse in oktober.

Ik ben Vincent en ik ben niet bang (Luitingh Sijthoff) is een prachtig kinderboek dat jonge lezers (10+) een inkijk geeft in de gedachten en gevoelens van een jongen die gepest word. Het boek is geschreven door Enne Koens en geïllustreerd door Maartje Kuiper. De Duitse vertaling werd gemaakt door Andrea Kluitmann en gepubliceerd bij Gerstenberg.

De jury prijst de balans tussen het serieuze onderwerp en de humoristische toon in de roman:

Enne Koens hanteert consequent het perspectief van Vincent en geeft op die manier een indringend beeld van de mechanismen van pesten. De prachtige illustraties van Maartje Kuiper en de vignetten—alle in groen en zwart—maken dit boek tot een geïntegreerd kunstwerk dat rechtdoet aan het zware onderwerp en toch, dankzij de fijn getoonzette vertaling van Andrea Kluitman, ruimte laat voor avontuur en humor.

Enne Koens schrijft boeken voor alle leeftijden. Haar debuutroman voor volwassenen Tot alles gezegd is verscheen in 2007. In 2011 schreef ze de young adult roman Vogel. Haar prijswinnende Sammie en opa was haar eerste boek voor een jonger publiek. In haar kinderboeken combineert ze serieuze onderwerpen met een prettige, lichte schrijfstijl, die zowel door een groot publiek als door critici gewaardeerd wordt. Ze schrijft ook toneelstukken en liedjes.

Andrea Kluitmann is een gerenommeerd en veelzijdig vertaler. Ze heeft vele prijzen gewonnen, waaronder de Deutscher Jugendliteraturpreis 2007 met de Vlaamse auteur Do van Ranst voor Wir retten Leben, sagt mein Vater (Mijn vader zegt dat wij levens redden). Een overzicht van haar vertalingen, waaronder een eerder werk van Enne Koens (Der Tag, an dem ich vom Baum fiel und unser Hotel rettete) is te vinden in de vertalingendatabase.

Maartje Kuiper illustreert kinderboeken, waaronder Poëzie Hardop en Katvis.

Nominations Deutscher Jugendliteraturpreis 2020

Over de Deutscher Jugendliteraturpreis

De Deutscher Jugendliteraturpreis is bedoeld om de ontwikkeling van kinder- en jeugdliteratuur te stimuleren, om de publieke interesse te wekken en discussies in dit literaire veld te voeden. Het doel van de prijs is om kinderen en jongvolwassenen te sterken in hun persoonlijke ontwikkeling en een houvast te bieden in het grote aanbod op de Duitse boekenmarkt.

De Deutscher Jugendliteraturpreis wordt uitgereikt door een vakjury in vier categorieën: prentenboek, kinderboek, young adult boek, en non-fictie. De winnaar van elke categorie wint een geldprijs van 10.000 euro.

De winnaar wordt bekendgemaakt op de Frankfurter Buchmesse, waar de prijs ook zal worden uitgereikt.

Meer informatie over: