agenda

Writer in residenceprogramma 2020

Moya De Feyter als WiR in Amsterdam

1-22 maart 2020

http://www.letterenfonds.nl/en/residency-for-writers-in-amsterdam

In maart woont en werkt de Vlaamse dichter Moya De Feyter in Amsterdam op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds. Ze schrijft er aan gedichten en essays voor haar derde boek, en werkt er samen met fotograaf Jeyda Yagiz aan een project. Vanwege de uitbraak van de corona epidemie moest de residentieperiode helaas met ruim een week worden verkort.

foto: © Jeyda Yagiz

Moya De Feyter (1993, Brasschaat) schrijft poëzie, theaterteksten en proza. Met haar optredens haalde ze zowel in 2012 als 2017 de Write Now!-finale. Haar eerste dichtbundel, Tot iemand eindelijk, werd genomineerd voor de Poëziedebuutprijs aan Zee. In 2019 volgde Massastrandingen, een caleidoscopisch prozagedicht over het klimaat, zeezoogdieren, sinaasappelbomen, stormen en de liefde. Vanwege de nadruk op het persoonlijke aandeel in een globaal probleem is deze bundel wel vergeleken met het werk van schrijvers als Lieke Marsman en Maartje Smits. De Feyter studeerde Literatuur- en Theaterwetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. Haar werk wordt gepubliceerd door Uitgeverij Vrijdag.

Moya De Feyter slaagt er moeiteloos in een narratief in haar bundel aan te brengen, verrast geregeld met rake formuleringen (‘jullie mogen me nemen zoals je wilt / als een koekje, als een konijn’) en is bovenal in staat hét probleem van haar generatie in literatuur te vangen.” - Jeroen Dera over Massastrandingen in De Standaard, 20 september 2019

In Amsterdam werkt De Feyter aan een derde bundel met prozagedichten en essays, waarin ze onderzoek doet naar natuurreligie, mythologie en wereldmysteries. Daarnaast gebruikt ze een deel van de residentie als atelier, waar ze samen met de Britse fotograaf Jeyda Yagiz aan een poëzievideo werkt. De video (en het gedicht, in vertaling van Paul Vincent) heet ‘Thuis / Home’ en speelt zich af in een poppenhuiswoonkamer die ze zelf hebben gemaakt. Ze verwachten de video ook hier al af te ronden. ‘Echt bizar wat de focus van een residentie kan doen,’ aldus De Feyter.

Tijdens haar residentie sprak Moya De Feyter speciaal voor goede buren Athenaeum Boekhandel enkele gedichten in uit haar tweede dichtbundel Massastrandingen. Luister:

Daarnaast was voorzien in een optreden op woensdag 25 maart bij Mensen Zeggen Dingen in Utrecht; het Mensen Zeggen Dingen-programma is geannuleerd/uitgesteld naar aanleiding van de overheidsmaatregelen om verspreiding van het corona virus in te dammen.

Moya De Feyter op de Nacht van de Poëzie 2018

Links