nieuws

Vertalersgeluktournee bekroond met Vertaalengel 2020

5 maart 2020

De sectie Literair Vertalers van de Auteursbond heeft de Vertaalengel 2020 toegekend aan de organisatoren van de Vertalersgeluktournee: vertalers Andrea Kluitmann en Nicolette Hoekmeijer en Hanneke Marttin van het Nederlands Letterenfonds. De Vertaalengel wordt jaarlijks uitgereikt aan personen of instanties die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor het vertaalvak in het algemeen of voor de positie van vertalers in het bijzonder.

De jury, bestaande uit literair vertalers Hero Hokwerda, Elly Schippers en Rob van der Veer, roemt het ‘groot enthousiasme, een enorme inzet en veel liefde en toewijding’ waarmee het drietal al tien jaar de organisatie van de tournee op zich neemt. Bovendien hebben zij zich in de loop van die jaren steeds ingezet om de Vertalersgeluktournee naar een hoger plan te tillen, bijvoorbeeld door er jonge vertalers bij te betrekken.

‘Nu de Vertalersgeluktournee haar tiende jaar ingaat, mag de organiserende commissie weleens bekroond worden met een Vertaalengel,’ aldus het juryrapport. Bijzondere aandacht schonk de jury verder aan Hanneke Marttin, die zich vanuit het Letterenfonds ook op andere manieren heeft ingezet om vertalers een podium te bieden, bijvoorbeeld via de in samenwerking met Het Parool en Spui25 gemaakt talkshow Letteren Live en eerder via het met NPO Cultura opgezette Letteren &cetera.

foto: © Inigo Garayo

De Vertalersgeluktournee

Tijdens de Vertalersgeluktournee trekken de vertalers die genomineerd zijn voor de Europese Literatuurprijs langs de aan de prijs gelieerde boekhandels om over hun vertaling te vertellen. Per avond worden drie voor de Europese Literatuurprijs genomineerde romans én de vertaling ervan besproken met het publiek. Ook verzorgen de vertalers van de Vereniging van Nieuwe Vertalers op de tournee avonden een interactieve entr’acte. Een overzicht van alle eerdere lezingen is te vinden op vertalersgeluk.nl

In april en mei 2020 trekt de tiende editie van de Vertalersgeluktournee door Nederland. De tournee wordt financieel mogelijk gemaakt door het Lira Fonds en het Letterenfonds.

De uitreiking

De uitreiking van de Vertaalengel vond plaats op maandag 2 maart tijdens de jaarlijkse Vertaalslag in het Betty Asfaltcomplex te Amsterdam. Op deze feestelijke avond bogen vertalers zich over het vertalen van humor. Er is dit jaar geen Vertaalduivel uitgereikt.

Meer informatie: