nieuws

Nederlandse Boekhandelsprijs voor Dido Michielsen

21 februari 2020

Dido Michielsen wint de Nederlandse Boekhandelsprijs 2020 voor Lichter dan ik (Hollands Diep). Haar debuutroman staat ook op de longlist van de Libris Literatuurprijs. Voor de totstandkoming van dit werk ontving ze een projectsubsidie van het Letterenfonds.

Het dramatische levensverhaal van een trotse Javaanse vrouw die gemangeld wordt door de zeden in de kolonie Nederlands-Indië. Met het oog van een kenner geschreven - van binnenuit. Even verrassend als pijnlijk. Een verbijsterende geschiedenis die ons tot op de dag van vandaag raakt. Spannend en dondersgoed geschreven. Wat een talent.
- Adriaan van Dis

Lichter dan ik vertelt het verhaal van Isah, die aan het eind van de negentiende eeuw opgroeit in de kraton, het vorstenverblijf in Djokja. Ze weet te ontsnappen aan de traditionele standenmaatschappij, en wordt huishoudster van een Hollandse officier, met wie ze een verhouding krijgt. Ze krijgt met hem twee dochters. Maar wanneer hij het gezin verlaat, moet Isah grote offers brengen om haar kinderen te zien opgroeien.

Michielsen publiceerde eerder meerdere non-fictietitels bij De Bezige Bij. Voor haar eerste roman liet ze zich inspireren door het leven van haar betovergrootmoeder.

Ledighouse

De Nederlandse Boekhandelsprijs

De Nederlandse Boekhandelsprijs wordt sinds 2015 jaarlijks toegekend aan een oorspronkelijk Nederlandstalig literair werk. De winnaar wordt gekozen door boekhandelaren in Nederland: iedereen die in een boekhandel werkt, kan een boek aandragen. De prijs is bestemd voor een werk dat in de ogen van de boekverkopers meer aandacht verdient. De prijs is op 20 februari aan Dido Michielsen uitgereikt in boekhandel Scheltema in Amsterdam. Van het winnende boek wordt een speciale luxe boekhandelsprijs-editie gemaakt, dat een landelijke advertentiecampagne krijgt.

Eerdere winnaars van De Nederlandse Boekhandelsprijs waren Onder de paramariboom van Johan Fretz (2019), Wees onzichtbaar van Murak Işık (2018), Het smelt van Lize Spit (2017), Alleen met de goden van Alex Boogers (2016) en Birk van Jaap Robben (2015).

Meer informatie: