titels

Literaire VR-installatie

Rozsypne, scattered

14 februari 2020

Rozsypne, scattered is een literaire virtual reality installatie ontwikkeld door schrijver Lisa Weeda, regisseur Nienke Huitenga en Studio ZZZAP. Het werk werd genomineerd voor de IDFA DocLab Immersive Non-Fiction Competition 2019 en door het tijdschrift Forbes geselecteerd als een van de 50 meest opmerkelijke VR-werken van 2019. Nieuwsgierig? Je kunt deze VR-ervaring ondergaan op donderdag 20 februari in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam en op zaterdag 14 maart op het Tilt Festival in Tilburg.

De VR-beleving duurt slechts 13 mintuten, maar laat een diepe indruk na. In Rozsypne loop je door een vervreemdende zonnebloemwereld en krijg je een gefragmenteerde inkijk in het leven van Nina. Zij woont in Rozsypne, een klein dorp in Oost-Oekraïne waar de burgeroorlog al 97 dagen bezig is. We zien Nina in haar schuilkelder, waar ze heen gaat als er bommen vallen. En dat gebeurt vaak. Vandaar dat ze in eerste instantie niet opmerkt dat er zich iets buitengewoons en verschrikkelijks heeft voorgedaan.

Die middag stort in Roszypne vlucht MH17 neer.

Het toestel komt terecht in een veld zonnebloemen. ‘De bloem is een interessant contrast in de onschuld van het landschap en de schuld van zo’n oorlog. Naast al het verdriet blijven ze recht overeind staan’ aldus schrijver en regisseur Lisa Weeda.

Rozsypne geeft een nieuwe blik op een verhaal dat we vooral vanuit West-Europees perspectief kennen.

beeld uit ROZSYPNE

Totstandkoming

Het scenario van Rozsypne werd geschreven door Lisa Weeda. Na haar afstuderen aan ArtEZ Creative Writing nam ze deel aan het Slow Writing Lab. Zij regisseerde het werk samen met Nienke Huitenga. De 3D-ontwerpen en animaties zijn ontwikkeld door Frank Bosma en Hans van Arken.

Voor de realisatie van Rozsypne reisde Studio ZZZAP in 2018 naar Oekraïne. De makers werkten samen met jonge Oekraïners en gebruikten materiaal van de familieleden van Weeda, die in het oorlogsgebied wonen. Ze brachten de leefomgeving digitaal in kaart en deden uitgebreid achtergrond- en beeldonderzoek.

Het werk is in het Nederlands, het Engels en het Russisch te ondergaan/bekijken. De Engelse vertaling werd verzorgd door Jonathan Reeder, met hulp van studenten van het writer-in-residence programma georganiseerd door Henriette Louwerse. De Russische vertaling werd verzorgd door Mariia Ponomarova, Anastasiia Liubchenko, Ed Weeda, Andrii Guselietov, en Marina Gulmomadova.

De installatie ging in wereldpremière op het IDFA 2019 en werd daar geselecteerd voor de DocLab Immersive Non-Fiction Competition.

Rozsypne kwam tot stand met ondersteuning van het Letterenfonds, via de regeling digitale literaire projecten, het Vlaams-Nederlands huis DeBuren en de Gemeente Utrecht.

Meer informatie

Details

Rozsypne, scattered
Drietalige VR door Lisa Weeda, Nienke Huitenga en Studio Zzzap, 2019