agenda

Een avond op Antarctica

19 februari 2020

Hoe kan fictie bijdragen aan het denken over de klimaatcrisis? Die vraag staat op woensdag 19 februari centraal in het Trippenhuis in Amsterdam. Naar aanleiding van Project Antarctica organiseert De Gids in samenwerking met de Akademie van Kunsten een discussie over klimaatfictie ofwel cli-fi.

In Project Antarctica van De Groene Amsterdammer schetsen schrijvers, journalisten en wetenschappers in korte verhalen een beeld van Antarctica vanaf het jaar 2119. Tegelijkertijd vroeg De Gids schrijvers Wytske Versteeg, Dirk Vis en Maria Barnas om verhalen te schrijven die zich afspelen op verschillende momenten in de toekomst (respectievelijk 2030, 2300, en 3200).

Naar aanleiding van dit project wordt op woensdag 19 februari een avond vol discussie en debat georganiseerd. Wat kunnen de speculatieve vragen van fictie bijdragen aan het denken over de klimaatcrisis? De avond wordt ingeleid door filosoof en politicoloog Thomas Muntz, samen met Simone Peek de initiatiefnemers van Project Antarctica. Aansluitend spreken schrijvers Auke Hulst en Wytske Versteeg, filosoof Neelke Doorn en wetenschapper Behnam Taebi (beiden TU Delft). Tussendoor is er volop ruimte voor discussie tussen de sprekers en de zaal.

Dompel je onder in de klimaatfictie van Project Antarctica via www.project-antarctica.nl.

Meer informatie over en aanmelden voor deze avond via de website van de Akademie van Kunsten

Project Antarctica werd door het Nederlands Letterenfonds ondersteund binnen de regeling Digitale Projecten.

Project Antartica