nieuws

Shortlist

De Grote Poëzieprijs

7 februari 2020

Op de laatste dag van de Poëzieweek, 5 februari j.l., is de shortlist van de Grote Poëzieprijs bekendgemaakt. Vijf bundels, waaronder een debuut, geschreven door vier vrouwen en een man, maken kans op deze belangrijke bekroning. Aan de jaarlijkse Grote Poëzieprijs is een bedrag van 25.000 euro verbonden.

  • Hogere natuurkunde - Ellen Deckwitz, Uitgeverij Pluim
  • Godface - Asha Karami, De Bezige Bij
  • Lijfrente - Vrouwkje Tuinman, Cossee
  • Zon - Peter Verhelst, De Bezige Bij
  • Het leven van de sterren - Marwin Vos, Balanseer

De jury, bestaande uit Roos Van Acker, Noraly Beyer, Anna de Bruyckere, Babs Gons en Kila van der Starre, prees de spanning en het vernieuwende in de hedendaagse poëzie. ‘Veel dichters durven het experiment aan te gaan, waardoor ze de grenzen van het genre oprekken.’ Zij zijn positief gestemd over de staat van de poëzie: ‘De diversiteit aan poëzie maakt nu al nieuwsgierig naar de dichtbundels die het komende jaar zullen worden ingezonden.’

covers

De shortlist werd bekendgemaakt tijdens het literaire programma ‘De Poëzieclub presenteert’ in Perdu in Amsterdam. Tijdens het feestelijke programma kreeg ook dichter Mischa Andriessen de Awater Poëzieprijs uitgereikt, die hem recentelijk werd toegekend. Op 21 maart, op Wereld Poëziedag, wordt de winnaar bekendgemaakt in het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam.

De Grote Poëzieprijs wordt samen met De Gedichtenwedstrijd georganiseerd door de Poëzieclub onder de noemer ‘Prijs de Poëzie’. Prijs de Poëzie wordt mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Letterenfonds. Vrouwkje Tuinman ontving voor het schrijven van Lijfrente een werkbeurs van het Nederlands Letterenfonds.