nieuws

Mischa Andriessen wint Awater Poëzieprijs

24 januari 2020

Winterlaken van Mischa Andriessen is door een jury van 27 vaklezers (recensenten, journalisten en andere poëziespecialisten) bekroond met de Awater Poëzieprijs. De bundel kwam mede met een beurs van het Letterenfonds tot stand.

De 27 Nederlandse en Vlaamse beroepslezers van o.a. de Volkskrant, NRC Handelsblad, Trouw, De Standaard, De Groene Amsterdammer en de Poëziekrant die Winterlaken selecteerden als de beste poëziebundel van 2019, prezen de toegankelijke, maar nooit simpele stijl van Andriessen: ‘Doorwrochte gedichten met een hartverscheurende ondertoon. Een bezwerende bundel over een groot gemis.’ ‘Ingetogen en aangrijpend, nauwkeurig, onnadrukkelijk muzikaal.’

Eerder werk van Andriessen werd onder meer bekroond met de C.-Buddingh’-prijs voor het beste debuut van het jaar, en de J.C. Bloem-prijs.

De Awater Poëzieprijs is, naast een geldbedrag van 500 euro, vooral een blijk van de waardering van de gezamenlijke poëziekritiek. Daarvoor is Andriessen zeer erkentelijk: ‘Waar andere jury’s vaak bestaan uit een aantal mensen die de winnaar aanwijzen, is de Awater Poëzieprijs door de omvangrijke jury van poëziekenners en -critici een breed gedragen oordeel. Ik voel me zeer vereerd.’

Eerdere winnaars van de Awater Poëzieprijs zijn onder andere Radna Fabias (2018), Menno Wigman (2012) en Tonnus Oosterhoff (2008).

De prijs zal op 5 februari tijdens een feestelijke avond in Perdu in Amsterdam worden uitgereikt.

Links

Andriessen Foto: Bezige Bij