nieuws

C.S.S. Croneprijs uitgereikt aan Maxim Februari

12 januari 2020

De C.C.S. Croneprijs is uitgereikt aan Maxim Februari, “een schrijver die een unieke plaats inneemt in de Nederlandse letteren”, aldus de jury. Aan deze driejaarlijkse oeuvreprijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden. Tegelijkertijd zijn de jaarlijkse C.C.S. Crone-stipendia overhandigd aan de (aspirant-)schrijvers Jessica van Geel, Kalib Batta en Joep van Helden. Tot slot is de eerste Belle van Zuylenring, een „nieuwe internationale ereprijs”, uitgereikt aan schrijfster Chimamanda Ngozi Adichie.

De jury koos unaniem voor Februari vanwege zijn oeuvre dat op een uitzonderlijk hoog niveau in romans, columns en wetenschappelijk werk de waarde van literatuur voor onze veranderende wereld aantoont.

Februari (1963) is jurist en filosoof en schreef onder meer de romans De zonen van het uitzicht (1989) en De literaire kring (2007). Zijn meest recente roman is Klont (2017, Prometheus), dat door de jury geroemd wordt als „een kritisch en humoristisch meesterwerk dat op sublieme wijze uiteenlopende personages en verhaallijnen verbindt en tevens relevante overwegingen bevat over de dataficering van onze samenleving”.

Later dit jaar mag Februari voor zijn essayistiek ook de P.C. Hooftprijs in ontvangst nemen. Zijn columns zijn vorig jaar onderscheiden met de J.L. Heldringprijs. Meerdere romans van Februari kwamen tot met een beurs van het Letterenfonds. Zijn werk is vertaald in het Engels, Deens, Spaans en Turks.

Februari (pseudoniem van Maximiliaan Drenth) groeide op in de wijk Overvecht, studeerde Nederlands recht en kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht en bracht een groot deel van zijn leven door in verschillende plaatsen in de provincie Utrecht.

Februari bij prijsuitreiking Wethouder Anke Klein en schrijver Maxim Februari

C.C.S. Crone Prijs

De C.C.S. Crone Prijs is vernoemd naar de Utrechtse schrijver Cornelius Carolus Stephan Crone (1914 -1951). Sinds 2002 reikt de gemeente Utrecht in samenwerking met het International Literature Festival Utrecht de prijs uit aan schrijvers die wonen, werken of hun wortels hebben in Utrecht. Eerdere laureaten zijn onder meer Stephan Enter, Esther Jansma en Wessel te Gussinklo.

Belle van Zuylenring

De Nigeriaans-Amerikaanse schrijfster Chimamanda Ngozi Adichie (1977) kreeg de Belle van Zuylenring uitgereikt “vanwege de unieke wijze waarop ze de wereld van vandaag en de ingesleten denkpatronen weet weer te geven en ter discussie weet te stellen”. Van haar hand verschenen bij uitgeverij De Bezige Bij in Nederlandse vertaling drie romans Paarse hibiscus, Een halve gele zon en Amerikanah, de verhalenbundel Het ding om je hals en de essays Lieve IJeawele, of een feministisch manifest in vijftien voorstellen en We moeten allemaal feminist zijn.

Chimamanda Ngozi Adichie Chimamanda Ngozi Adichie en wethouder Anke Klein