nieuws

Gouden Ganzenveer naar Abdelkader Benali

12 januari 2020

De Academie De Gouden Ganzenveer kent de Gouden Ganzenveer 2020 toe aan schrijver en programmamaker Abdelkader Benali. Hij ontvangt de prijs op donderdag 2 april a.s. in Amsterdam.

De Academie De Gouden Ganzenveer eert Benali hiermee “als ambassadeur van de Nederlandse taal die met zijn enthousiasmerende inzet jongeren weet te bereiken. Met zijn veelzijdige pen die hij speels en creatief inzet slaat hij een brug tussen culturen. Zijn toewijding aan de publieke zaak van het geschreven woord, zijn grote bijdrage –juist vanuit een Marokkaanse achtergrond- maken hem tot de Gouden Ganzenveerlaureaat 2020.”

Benali

Abdelkader Benali

Abdelkader Benali, (Ighazzazen, Marokko, 1975) schrijft romans, verhalen en poëzie, maar ook toneel en journalistiek werk. Bruiloft aan zee is zijn bejubelde en bekroonde debuut, dat een internationale bestseller werd. Daarna publiceerde hij onder meer de Marathonloper, het Marokkaanse huis-, tuin- en keukenkookboek Casa Benali en Brief aan mijn dochter, waarmee hij ook in de theaters stond met Lavinia Meijer, de poëziebundel Wax Hollandais en in 2019 de roman De weekendmiljonair. Zijn werk is vertaald in een kleine vijftien talen, veelal met steun van het Nederlands Letterenfonds.

Benali presenteerde meerdere tv-programma’s waarin hij schrijvers interviewde onder andere De schrijver en de stad en Benali boekt. Daarnaast is hij actief in het onderwijs. Voor middelbare scholieren stelde hij TXT een bloemlezing van verhalen samen en bezocht hij afgelopen najaar scholen tijdens Literatour, de boekenweek voor scholieren. Momenteel brengt hij de theatervoorstelling Kalief in Nederland.

In 2020 treedt Benali tevens op als juryvoorzitter van de Europese Literatuurprijs, die dit jaar zijn tiende editie beleeft.

Gouden Ganzenveer

De Gouden Ganzenveer wordt jaarlijks toegekend. Met deze onderscheiding wil de Academie het geschreven en gedrukte woord in het Nederlands taalgebied onder de aandacht brengen. Voorgaande laureaten zijn Ian Buruma, Antjie Krog, Arnon Grunberg, Xandra Schutte, Geert Mak, David Van Reybrouck, Ramsey Nasr, Annejet van der Zijl, Remco Campert, Joke van Leeuwen, Adriaan van Dis, Joost Zwagerman, Tom Lanoye, Peter van Straaten, Maria Goos, Kees van Kooten, Jan Blokker en Michaël Zeeman.

Links