nieuws

P.C. Hooft-prijs 2020 voor Maxim Februari

17 december 2019

De P.C. Hooft-prijs 2020 voor beschouwend proza is toegekend aan Maxim Februari. De prijs, waaraan een bedrag van € 60.000 is verbonden, wordt uitgereikt in Theater Diligentia in Den Haag op dinsdagmiddag 26 mei 2020. “De stijl van de verteller bij Februari werpt een effectieve dam op tegen eenduidigheid, stelligheid en onwrikbaar gelijk,” aldus de jury.

Bovendien biedt die stijl ook de vormen die ironie mogelijk maken zonder te verworden tot sarcasme en niet in de laatste plaats zelfspot zonder dat die verwordt tot ijdelheid.

Uit het juryrapport

“In het ‘Woord vooraf’ bij De maakbare man. Notities over transseksualiteit (2013) schrijft Februari over de onbeschaamde nieuwsgierigheid van programmamakers en interviewers naar precies die intieme kanten van het privéleven waarvan zij ongetwijfeld hebben gedacht dat iedereen dat wil weten, alsof we inmiddels allemaal de schaamte ver voorbij zijn. Maar op elke pagina van het boek is het tastbaar dat alleen iemand die zelf die transitie heeft doorgemaakt zó lucide, speels, humoristisch, tegendraads en niet in de laatste plaats ontroerend daarover kan schrijven. Zo kan alleen Februari dat. Onbedoeld is het een pleidooi voor literatuur, tegen een teveel, maar vooral ook tegen een te weinig ervan. De literatuur heeft het hard nodig. Alleen al voor dit boek had Februari de P.C. Hooft-prijs verdiend, al heeft hij gelukkig veel meer geschreven waarvoor deze prijs de vanzelfsprekende bekroning is.”

Jury

De P.C. Hooft-prijs 2020 voor het oeuvre van Maxim Februari is toegekend op voordracht van een jury bestaande uit Marian Donner, Odile Heynders, Lotte Jensen, Jan de Roder (voorzitter) en Stephan Sanders. Recente eerdere laureaten in de categorie beschouwend proza zijn: Bas Heijne (2017), Willem Jan Otten (2014) en H.J.A. Hofland (2011).

Maxim Februari

Maxim Februari (1963) is schrijver, columnist, advocaat en filosoof. Hij maakte zijn literaire doorbraak met De literaire kring in 2007, die de Annie Romein-Verschoorprijs won en op de shortlist stond van de Gouden Uil Literatuurprijs en de Libris Literatuurprijs. In 2008 ontving hij de Frans Kellendonk-prijs voor zijn gehele oeuvre. Na De literaire kring volgden zijn gebundelde columns Ons soort mensen (2011), De maakbare man. Notities over transseksualiteit (2013) en de roman Klont (2017). In 2018 won hij de J.H. Heldringprijs voor columnistiek. De literaire kring en Klont kwamen mede tot stand met een beurs van het Letterenfonds.

Links - Livestream prijsuitreiking op donderdag 17 september, vanaf 20.00