nieuws

Letteren Live genomineerd voor Jan van Luxemburg Prijs

16 december 2019

De nieuwe literaire talkshow Letteren Live, een gezamenlijk initiatief van het Nederlands Letterenfonds, Het Parool en Spui25, is genomineerd voor de Jan van Luxemburgprijs 2019 voor initiatieven in het kader van leesbevordering.

“Deze nominatie bevestigt dat Letteren Live nu al een plekje heeft in het literatuurlandschap,” aldus Parool-hoofdredacteur en mede-presentator Ronald Ockhuysen. “Dat stemt vreugdevol. Want we willen met dit boekenprogramma maar een ding: onze liefde voor boeken belijden.”

Ockhuysen presenteert het programma samen met Roos van Rijswijk. Per editie staan twee interviews over een recent boek centraal, naast een voordracht en een column. De video-opnames worden rechtenvrij verspreid.

Hanneke Marttin van het Letterenfonds: “Wat een eer deze nominatie, en dat terwijl we nog maar net zijn begonnen. Maar dit is inderdaad precies wat we willen: het plezier in literatuur verspreiden – en laten verspreiden door iedereen die er plezier in heeft. Dus deel de talkshow naar hartelust."

De talkshow beleefde zijn primeur op 24 oktober in Spui25, met als gasten Libris Literatuurprijs-winnaar Rob van Essen, Virginia Woolf-vertaalster Barbara de Lange, stadsdichter van Amsterdam Gershwin Bonevacia en theatermaakster Stacey Esajas. In de tweede aflevering is de Amsterdamse schrijver Kees van Beijnum aan het woord over zijn roman 23 seconden, duidt Letterenfonds Vertaalprijs-winnaar Aai Prins het werk van Andrej Platonov en waren er optredens van schrijver Bregje Hofstede en dichter Iduna Paalman. De derde aflevering met interviews met Marente de Moor, die de Jan Wolkersprijs won met haar roman Foon, en spokenword-artiest Babs Gons is 12 december opgenomen en komt binnenkort online. Schrijver Jasper Albinus droeg daarin een column voor en artiest Rita Zipora sprak en zong over haar schrijverschap.

Nominaties Jan van Luxemburg Prijs

De vier andere genomineerde initiatieven voor de Jan van Luxemburgprijs zijn Poëzieboekhandel INDEX Poetry, het voorleesprogramma ‘Voorlezen met grootouders’, ‘De literaire speelgoedwinkel’ waarmee Mark van der Linden langs scholen reist en het Literair activiteitenprogramma Culturele apotheek.

Het Jan van Luxemburg Programma wil de aandacht vestigen op mensen en organisaties die net als Jan van Luxemburg (literatuurhistoricus, 1936-2012) de liefde voor lezen weten te verspreiden. Daarom wordt jaarlijks de Jan van Luxemburg Prijs uitgereikt. Het publiek kan mede bepalen wie de winnaar wordt door een van de initiatieven te steunen bij de organisatie van de Jan van Luxemburg Prijs. De winnaar wordt op 22 december bekend gemaakt.

Meer informatie