agenda

Writer in residenceprogramma 2020

Jesse Ball als WiR in Amsterdam

24 jan-24 februari 2020

http://www.writerinresidence.nl

Vanaf eind januari woont en werkt de Amerikaanse schrijver Jesse Ball op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds een maand in onze schrijversresidentie aan het Spui in Amsterdam.

Jesse Ball (1978) is schrijver en illustrator en is als docent creatief schrijven werkzaam aan de gerenommeerde School of the Art Institute of Chicago, waar hij naar eigen zeggen ‘liegen en lucide dromen’ doceert. Hij is door Granta uitgeroepen tot een van de beste jonge Amerikaanse schrijvers van het moment. Zijn oeuvre is wel vergeleken met het werk van Kafka, Murakami, Borges en Calvino. In Nederland werd Ball bekend met het verschijnen van de Nederlandse vertaling van zijn vierde roman, Sinds het zwijgen begon (Atlas Contact, 2015). Vorig jaar volgde Census, dat in de Verenigde Staten een bestseller werd en in Nederland en Vlaanderen jubelend is ontvangen.

In januari, vlak voor zijn aankomst in Amsterdam, verschijnt de nieuwe, fascinerende roman Het duikersspel bij Querido in Nederlandse vertaling van Jan Willem Reitsma. In dit nieuwe boek beschrijft Ball een maatschappij die ongemakkelijk veel lijkt op de onze, maar waarin vragen over goed en kwaad, over gelijkheid en rechtvaardigheid niet meer worden gesteld. The New Yorker noemde The Divers’ Game, een van de beste romans van 2019.

Optredens & meer

Tijdens zijn residentieperiode zal Jesse Ball een workshop verzorgen voor het Slow Writing Lab V. Ook schrijft hij speciaal voor SLAA-300, een nieuwe online-serie van de SLAA, een kort verhaal.

Daarnaast verzorgt hij publieke optredens in Nederland en Vlaanderen. En wel op:
woensdag 5 februari, 20.00 uur: in gesprek over Het duikersspel met Ruth Joos tijdens een schrijversontmoeting in Passa Porta in Brussel, België.
donderdag 13 februari, 19.30 uur: interview door dichter en schrijver Roelof ten Napel, kenner en liefhebber van het werk van Jesse Ball, in Athenaeum Boekhandel Amsterdam.
zaterdag 22 februari, 19.00 - 21.00: Ball vertelt over Het duikersspel in de Utrechtse Boekenbar. Toegang gratis, maar wel graag reserveren in de winkel of per mail [email protected]!

Omslagafbeelding Het duikersspel en portret Jesse Ball (foto: James Foster)

Foto: Jesse Ball: James Foster