nieuws

Slow Writing Lab editie V van start

10 december 2019

Het Slow Writing Lab presenteert ‘the ones to watch’ voor de komende jaren. Negen talentvolle (en nog niet gepubliceerde) schrijvers zijn geselecteerd voor de vijfde editie van het Slow Writing Lab, een ‘vrije master’ die geheel gericht is op verdere ontwikkeling van hun individuele schrijverschap.

Op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds selecteerden de hogeschoolopleidingen Creative Writing van ArtEZ, Beeld en Taal van de Gerrit Rietveld Academie en Writing for Performance van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht ieder twee afgestudeerde schrijftalenten uit hun alumnipool voor de vijfde editie van het Slow Writing Lab. Daarnaast is aan twee organisaties – Poetry Circle en El Hizjra – gevraagd om een talent voor te dragen. Dit om een bredere groep jonge schrijvers ruimte te geven hun talent te ontwikkelen.

De negen deelnemers aan Slow Writing Lab V (2019-2020) zijn:

  • Robin Barry – ArtEZ
  • Zeinab El Bouni – Poetry Circle Nowhere
  • Maureen Ghazal – El Hizjra
  • Lisa Huissoon – ArtEZ
  • Wietske Joan – Rietveld Academie
  • Vera Morina – HKU
  • Hava Özbas – Rietveld Academie
  • Machteld Touwen – HKU
  • Tirsa With – Poetry Circle Nowhere

V.l.n.r.: Tirsa With, Zeinab El Bouni, Robin Barry, Lisa Huissoon, Maureen Ghazal, Machteld Touwen, Vera Morina, Hava Özbas en Wietske Joan. Foto: Michiel Koelink

De negen talenten van Lab V werken een jaar lang intensief aan een persoonlijk creatief onderzoek onder begeleiding van Michiel Koelink (mediakunstenaar en docent aan de Breitner Academie Amsterdam en de master MADTech van de Academie Minerva Groningen), het Letterenfonds en de opleidingen. Het Lab is ingericht als een ‘vrije master’: de talenten kiezen zelf hun onderwerp of thema, en stellen een individueel programma samen. Hierbij worden ze intensief gecoacht door hun literaire voorbeelden: schrijvers, redacteuren en regisseurs. Het traject bestaat verder uit maandelijkse (werk)bijeenkomsten en masterclasses.

Slow Writing Lab

Nederland kent (nog) geen masteropleiding creatief schrijven. Om de kloof tussen onderwijs en beroepspraktijk te verkleinen zijn het Nederlands Letterenfonds, Literair Productiehuis Wintertuin en de hbo-schrijfopleidingen ArtEZ, Gerrit Rietveld Academie en Hogeschool voor de Kunsten Utrecht in 2015 een uniek samenwerkingsverband aangegaan. Het Slow Writing Lab maakt deel uit van een breder talentenprogramma waarvoor OCW een extra budget ter beschikking heeft gesteld aan het Nederlands Letterenfonds. Ieder jaar biedt het een select aantal jonge schrijvers een omgeving waarin ze hun talent op creatief en professioneel gebied kunnen ontwikkelen.

Lab I-IV is door de 29 eerdere deelnemers zonder uitzondering positief gewaardeerd en was van substantiële betekenis voor hun ontwikkeling. Een groot aantal van hen heeft inmiddels een uitgever gevonden, is actief als redacteur of programmeur, en staat op diverse podia en festivals.

Meer informatie