nieuws

Chinese kinderboekenprijs voor Het raadsel van alles wat leeft

25 november 2019

Eens per jaar worden tijdens een grootschalig literair festival in het Chinese Shenzhen de tien beste kinderboeken van het jaar gekozen. Afgelopen zaterdag werd bekendgemaakt dat Het raadsel van alles wat leeft van Jan Paul Schutten en Floor Rieder een van de gelukkige winnaars is van de ‘Top Tien Kinderboeken van het Jaar 2019’.

‘Van de honderdduizend boeken die er zijn uitgegeven in China, zijn er tien die deze prijs krijgen. En dit boek heeft dus één van die tien prijzen gekregen!’ vertelt Jan Paul Schutten aan NPO Radio 1.

De ‘Top Tien Kinderboeken van het Jaar’ is in China een toonaangevende prijs en een invloedrijk kwaliteitsstempel voor kinderen, ouders, leerkrachten en alle makers van kinderboeken. Een deskundige selectiecommissie, bestaand uit academici, critici, leesbevorderingsorganisaties, pers- en kindereducatie-experts, kiest tien winnaars uit de ruim honderdduizend boeken die dat jaar verschenen.

De vicepresident en redacteur van Shanghai 99, de Chinese uitgeverij van Het raadsel van alles wat leeft, zijn dolblij: ze zijn al een paar keer eerder genomineerd voor de beste dertig, maar de echte prijs wonnen ze tot nu toe nog niet. ‘Ik sprak gisteren de vertegenwoordiger van de uitgeverij en die had een grijns van zijn ene oor tot zijn andere oor’, aldus Schutten.

Bij uitgeverij Gottmer verscheen in 2013 Het raadsel van alles wat leeft en de stinksokken van Jos Grootjes uit Driel van Jan Paul Schutten, met illustraties van Floor Rieder. Een heel bijzonder boek over het wonder van het leven en de evolutie, van de oerknal tot het leven nu. Een boek met veel humor, vol vaart en met een onnoemelijke hoeveelheid informatie.

Over het boek

Van Het raadsel gingen er bijna 80.000 exemplaren over de toonbank en de rechten zijn inmiddels aan 12 landen verkocht. Het boek werd onder andere bekroond met de Gouden Griffel én het Gouden Penseel van 2014, de Gouden Tulp 2014, de Nienke van Hichtum-prijs en werd verkozen tot een van de Best Verzorgde Boeken 2013. In Duitsland werd het boek genomineerd voor de Deutschen Jugendliteraturpreis 2015 en in Italië voor de Premio Andersen 2017.

Het boek werd ondersteund door het Letterenfonds vanuit de regeling Geïllustreerde Kinder- en jeugdliteratuur en de Chinese vertaling kwam tot stand met een vertaalsubsidie.

Het raadsel van alles wat leeft is het eerste deel in de grensverleggende non-fictietrilogie van Jan Paul Schutten en Floor Rieder. Het wordt opgevolgd door Het wonder van jou en je biljoenen bewoners en Het mysterie van niks en oneindig veel snot.

Meer informatie