nieuws

Nyk de Vries is de nieuwe Dichter fan Fryslân

22 november 2019

Nyk de Vries is op het Explore the North-festival in Leeuwarden door gedeputeerde Sietske Poepjes benoemd tot nieuwe Dichter fan Fryslân. De benoeming is voor twee jaar. Nyk de Vries volgt Eeltsje Hettinga op, die twee jaar lang als eerste de functie van Dichter fan Fryslân vervulde.

Als Dichter fan Fryslân treedt Nyk de Vries de komende twee jaar op als poëtisch ambassadeur. Hij schrijft per jaar zes tot tien gedichten, geïnspireerd door opvallende en actuele gebeurtenissen in de provincie. Een adviescommissie, bestaande uit Michelle Samba, Job Degenaar en Eeltsje Hettinga, heeft de nieuwe Dichter fan Fryslân voorgedragen aan Gedeputeerde Staten.

Nieuwe Dichter fan Fryslan Nyk de Vries. Foto: Jacob van Essen

Nieuwe Dichter fan Fryslan Nyk de Vries. Foto: Jacob van Essen

Nyk de Vries

Nyk de Vries (1971, Noardburgum) is schrijver en muzikant. Hij woont en werkt in Amsterdam. Met zijn prozagedichten treedt hij regelmatig op bij literatuur- en theaterfestivals in binnen- en buitenland. Hij schreef ook verschillende romans en poëziebundels. Eind 2011 verscheen zijn bundel 'De dingen gebeuren omdat ze rijmen'. In 2013 verscheen 'Glans', een prozaverhaal over zijn tijd als werknemer van Ikea Groningen. Zijn boek Renger, zowel in het Nederlands als in het Fries uitgebracht, uit 2016 was in het jaar 2019 genomineerd voor de Gysbert Japicxpriis. Zijn prozagedichten waren ook regelmatig te horen op radio 1 in het programma Studio Idzerda.

Dichter fan Fryslân Nyk de Vries:

“Dit dichterskip is in grutte eare en komt foar my op presys it goede momint. It kin mysels ek wer in protte leare. Dat is it moaiste, ast dysels op nije paden bringe kinst. Dan kin der fan alles barre”.

Het project ‘Dichter van Fryslân’ is een initiatief van de provincie Fryslân en wordt uitgevoerd door de Afûk. Met de benoeming van de Dichter van Fryslân wil de provincie bij een breder publiek meer aandacht vragen voor de kunstvorm poëzie. Meer informatie over de Dichter fan Fryslân is te vinden op de website: dichterfanfryslan.nl.