nieuws

BookSpot Literatuurprijs fictie naar Wessel te Gussinklo

15 november 2019

De BookSpot Literatuurprijs 2019 voor fictie is toegekend aan Wessel te Gussinklo voor zijn roman De hoogstapelaar. ‘Het winnende boek, aldus de jury, moest de lezer niet alleen versteld doen staan, maar hem ook versteld doen blijven staan. Dat is Te Gussinklo op voortreffelijke wijze gelukt door de greep op zijn onderwerp en de afstand die hij daarmee schiep ten opzichte van zijn gemangelde, diep-tragische held.’

'Je staat erbij en kunt niet ingrijpen bij deze wandelende sociale ramp – dat intense gevoel bevangt de lezer. Maar de lezer is gewonnen voor hem, krimpt ineen als hij weer zijn neus stoot, sociale rampen aanricht, in die lange, moeilijke leerschool die leven heet.'

Te Gussinklo kreeg de prijs, bestaande uit een geldbedrag van € 50.000, uitgereikt door Winnie Sorgdrager, voorzitter van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs, tijdens een literaire avond op donderdag 14 november in de Centrale Bibliotheek in Den Haag. Eerder deze maand won Te Gussinklo al de Zeeuwse Boekenprijs voor De hoogstapelaar.

BookSpot Lezersprijs

Eerder werd al bekendgemaakt dat de BookSpot Lezersprijs door een jury van vijftig lezers uit Nederland en Vlaanderen werd toegekend aan Otmars zonen van Peter Buwalda. Hij wint daarmee een bedrag van € 10.000 euro.

Shortlist

De andere genomineerden in de categorie fictie waren Nicolien Mizee met Moord op de moestuin, Marente de Moor met Foon en Manon Uphoff met Vallen is als vliegen. Alle titels van de shortlist kwamen mede tot stand met een beurs van het Letterenfonds.

Non-fictieprijs

De BookSpot Literatuurprijs voor non-fictie, die dit jaar voor het eerst werd uitgereikt, werd toegekend aan Sjeng Scheijen voor De avant-gardisten. Hij liet genomineerden Mirjam van Hengel, Lieve Joris, Maaike Meijer en Thomas Rueb achter zich.

Bookspot Literatuurprijs

De BookSpot Literatuurprijs bekroont het beste Nederlandstalige boek in de categorieën fictie en non-fictie. De prijs wordt jaarlijks toegekend door een jury van beroepslezers uit Nederland en Vlaanderen. De auteurs van het bekroonde boeken ontvangen elk een bedrag van 50.000 euro. Met de eraan gekoppelde Lezersprijs van 10.000 euro is de BookSpot Literatuurprijs de grootste literaire prijs in Nederland en Vlaanderen. De BookSpot Literatuurprijs is de voortzetting van de ECI Literatuurprijs die op zijn beurt weer de opvolger is van de AKO Literatuurprijs. In 1987 werd de prijs voor het eerst uitgereikt.

Meer informatie