nieuws

Wessel te Gussinklo wint Zeeuwse Boekenprijs

14 november 2019

Wessel te Gussinklo heeft de Zeeuwse Boekenprijs 2019 gewonnen voor zijn roman De hoogstapelaar. De jury van de Zeeuwse Boekenprijs noemde de roman van Te Gussinklo een magistrale roman en een literair werk van blijvend grote betekenis.

De roman van Te Gussinklo werd gekozen uit een shortlist van vijf titels, de vier andere genomineerden waren: Het bestverkochte boek ooit van Sanne Blauw, Het ontbreken hoor je niet van Chawwa Wijnberg, Cultuur wordt Kultuur van Lo van Driel en Jagersmaan van Jan Vantoortelboom.

Naast de Zeeuwse boekenprijs werd ook de prijs voor de meest originele uitgave uitgereikt, die ging naar Het boek van het leven van Floortje Zwigtman en illustrator Sassafras De Bruyn. De Prijs van de Zeeuwse Boekhandel, de oeuvreprijs voor een Zeeuwse auteur ging naar schrijver Jan Vantoortelboom. De bekroonde boeken kwamen mede tot stand met een beurs van het Letterenfonds.

De Jury van de Zeeuwse boekenprijs bestond dit jaar uit Han Polman, commissaris van de Koning, Anya Marinissen en Perry Moree van de ZB, kunstenaar Yvon NĂ©, documentairemaker Margot Schotel en Arie-Leen Kroon van de PZC.

Zeeuwse Boekenprijs

De Zeeuwse Boekenprijs werd dit jaar voor zeventiende keer uitgereikt en is de hoogste prijs die een Zeeuwse auteur kan winnen op het gebied van literatuur en non-fictie. Hij wordt door de jury van de ZBP toegekend aan wat naar haar idee het beste Zeeuwse boek van dat jaar is. Het boek kan geschreven zijn door een Zeeuwse auteur en/of een Zeeuws onderwerp hebben.