agenda

Dorthe Nors & Robbert Welagen

Ongemak in literatuur

23 oktober 2019

In de literatuur kunnen we geconfronteerd worden met verontrustende en ongemakkelijke dingen. De Deense Dorthe Nors, onze huidige writer in residence, en de Nederlandse auteur Robbert Welagen gaan op 23 oktober om 20.30 uur in De Balie in gesprek over de rol die ongemak speelt in hun eigen schrijven en literatuur als een plek om de vuile, rommelige en lelijke dingen in het leven te verkennen.

Is een literair werk goed als het de lezer en de schrijver ongemakkelijk laat voelen? Is er een lijn tussen ongemakkelijk en onacceptabel? Of moet literatuur het ons allemaal laten zien?

Dorthe Nors en Robbert Welagen vertellen hoe zij de rol van ongemak in schrijven en literatuur zien en of literatuur een manier is voor mensen en samenlevingen om om te gaan met de schaduwzijden van het leven.

Dorthe Nors

Dorthe Nors begon haar carrière als vertaalster van Zweedse thrillers. Ze debuteerde in 2001 met de roman Soul, en schreef sindsdien verschillende romans, novelles en verhalenbundels. Ze brak internationaal door met haar korte verhalen, die gepubliceerd werden in onder meer The New Yorker. Inmiddels is ze een prominente stem in de internationale literatuurwereld en schrijft ze essays voor o.a. BBC Radio 4, The Guardian, The Boston Review en Harper's Magazine. Op 10 oktober verscheen bij uitgeverij Podium haar verhalenbundel Kaart van Canada (uit het Deens vertaald door Edith Koenders en Adriaan van der Hoeven). Haar roman Spiegel spiegel schouder (vertaling Edith Koenders) stond op de shortlist van de Man Booker International Prize 2017. Tot 11 november woont ze als writer in residence in ons schrijversappartement aan het Spui.

Robbert Welagen

Robbert Welagen (b. 1981) studeerde in 2004 af aan de Kunstacademie van Den Bosch met een serie verhalen. Hij debuteerde op 25-jarige leeftijd met de novelle Lipari (Selexyz Debuutprijs 2007, Charlotte Köhler Stipendium). In 2008 verscheen Philippes middagen, gevolgd door Verre vrienden (2009) en Porta Romana (2011). Zijn vijfde roman Het verdwijnen van Robbert (2013) stond op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs en de BNG Literatuur Prijs. In goede handen volgde in 2015 en met Nachtwandeling (2017) maakte hij een uitstap naar het detectivegenre. Antoinette, zijn nieuwe roman, is juni 2019 verschenen.

Meer informatie