agenda

Les Phares du Nord

Nederlandse letteren in Villa Marguerite Yourcenar

13 oktober 2019

Op zondag 13 oktober staan de Nederlandse letteren centraal tijdens een literaire middag in de Villa Marguerite Yourcenar, in Saint-Jans-Cappel in Noord-Frankrijk. Auteurs Eva Meijer en Inge Schilperoord gaan onder leiding van Margot Dijkgraaf met elkaar in gesprek. Daarnaast zal Thomas Beaufils, historicus en auteur van Histoire des Pays-Bas (uitgeverij Tallandier), een introductie geven over Nederlandse cultuur.

Les Phares du Nord - het vervolg

De literaire middag is onderdeel van het vervolg op de Les Phares du Nord-campagne, deze literaire tour de France telt in 2019 vijftien etappes. Het startschot werd in maart gegeven tijdens Livre Paris, Frankrijks grootste boekenbeurs. Met Les Phares du Nord wordt de literatuur uit Nederland en Vlaanderen gepresenteerd in Frankrijk – de tweede boekenmarkt in Europa en de vijfde boekenmarkt ter wereld. Deze intensieve campagne bracht vorig jaar al honderd Nederlandse en Vlaamse auteurs naar zo’n twintig Franse literaire festivals, beurzen en andere podia.

In 2019 zijn enkele tientallen Nederlandse auteurs in alle genres uitgenodigd door een vijftiental literaire festivals in Frankrijk. Zo werd in mei het Maison de la Poésie omgetoverd tot een bruine kroeg voor Café Amsterdam (m.m.v. Jan Brokken, Adriaan van Dis, Anna Enquist, Herman Koch, Eva Meijer, Hagar Peeters, Frank Westerman en Tommy Wieringa), en was Nederland in juni gastland op het grootste poëziefestival van Frankrijk, de Marché de la Poésie, om in november groots over de finish te gaan als gastland op het Littératures Européennes festival in Cognac.

Links