agenda

Nieuwe literaire talkshow

Eerste editie Letteren Live

24 oktober 2019

In de eerste editie van de nieuwe literaire talkshow Letteren Live, op donderdag 24 oktober van 17.00 tot 18.30 uur, gaan Ronald van Ockhuysen en Roos van Rijswijk in SPUI25 in gesprek met Librisprijswinnaar Rob van Essen over zijn roman Visser en met vertaalster Barbara de Lange over Nacht en dag van Virginia Woolf. Stacey Esajas speelt een fragment uit haar one-womanshow SOEP!. Stadsdichter en spokenword-artiest Gershwin Bonevacia brengt een column over zijn optredens op middelbare scholen. Publiek is van harte welkom bij het programma, de toegang is gratis.

Rob van Essen (1963) ontving dit voorjaar de Libris Literatuurprijs voor De goede zoon, een roman die even autobiografisch als dystopisch is, droogkomisch, gelaagd en vervreemdend. Met de bekroning is de belangstelling voor het oeuvre van Van Essen flink aangewakkerd: uitgeverij Atlas Contact bracht eerder zijn (eveneens bekroonde) korte verhalen opnieuw uit, en nu ook de roman Visser, die in 2009 de shortlist van de Libris Literatuurprijs haalde. Geschiedenisleraar Jacob Visser heeft een huis op een woonerf, een dochter die gaat trouwen en een vrouw die van hem is vervreemd. De mensen – zo meent hij - laten zich niet verdelen in links of rechts, maar in sterk en zwak. Als hij zich dit tijdens een van zijn lessen laat ontvallen, komt zijn leven in een maalstroom terecht.

Leesfragment Visser

Barbara de Lange (1954) vertaalde van Virginia Woolf essays, de bundel Hoe lees je een boek?, en twee wonderlijk genoeg niet eerder vertaalde romans (1882-1941): haar debuut De uitreis en haar laatste roman De jaren, die bij verschijnen in 1938 een bestseller werd. Beide vertalingen zijn lovend ontvangen. Deze maand verschijnt bij uitgeverij Athenaeum haar nieuwste Woolf-vertaling Nacht en dag. Een romantische komedie, maar dan in de typische complexe en vloeiende stijl van Woolf. Ze verweeft hierin een subtiel liefdesverhaal met een moderne sociale roman over kwesties als het vrouwenkiesrecht. Haar hoofdpersonen, drie vrouwen en twee mannen, staan voor grote keuzes in hun leven. Trouwen? Een carrière zonder huwelijk? Een combinatie?

Nacht en dag is een van de zes titels in de Schwob-herfstactie.

Leesfragment Nacht en dag

Stacey Esajas speelt een fragment uit haar tragikomische one-womanshow Soep! Een persoonlijke en humoristische voorstelling over de (moeizame) weg naar moederschap en de feiten & fabels daarom heen, maar ook over kracht, familie, carrière en… soep. Esajas (1983) presenteerde voor de NTR de jongerentelevisieserie De Slavernij Voorbij? en toerde met Jetty Mathurin e.a. door het land met de voorstelling De overdracht. Vanaf dit najaar is ze met haar eigen one-womanshow te zien in de Nederlandse theaters. Staceys soep heeft véél ingrediënten en ook enkele korreltjes zout. Niet gemanipuleerde voeding, van eigen bodem, op een krokant maar luchtig bedje van exotische wortels.

Promovideo:

Gershwin Bonevacia is schrijver, dichter, Harry Potter-fan, docent-oprichter van The Poetry Class in de OBA, en sinds maart 2019 stadsdichter van Amsterdam. Hij reageert in Het Parool op de actualiteit. Eerder publiceerde hij in eigen beheer de bundel Ik heb een fiets gekocht, waarin hij zich een scherp waarnemer van de alledaagse werkelijkheid betoont. Hij draagt voor op vele podia en bij vele gelegenheden. Zo sprak hij bijvoorbeeld bij de herdenking van de Februaristaking in 2017, Martin Luther King Day 2018 en op Koningsdag 2019. Daarnaast is hij initiatiefnemer van de Black Male Achievement.

Website Gershwin Bonevacia

Video spoken word:

Letteren Live

Het Parool, SPUI25 en het Nederland Letterenfonds komen met een nieuwe literaire talkshow: Letteren Live. Roos van Rijswijk en Ronald Ockhuysen presenteren het programma, dat rechtenvrij zal worden verspreid als video. Per editie staan twee interviews over een recent boek centraal, naast een voordracht en een column. Met Letteren Live willen het Nederlands Letterenfonds, SPUI25 en Het Parool lezers inspireren en de rijkdom van de literatuur in haar volle breedte voor het voetlicht brengen. De focus ligt op boeken en makers in alle literaire genres die op enigerlei wijze door het Letterenfonds zijn gesteund. Per jaar worden acht edities gemaakt. De Letteren Live video’s worden rechtenvrij verspreid door Het Parool en het Nederlands Letterenfonds, zodat ze gratis gedeeld kunnen worden door boekhandels, bibliotheken en andere literaire platforms.

Meer informatie