nieuws

Nieuwe literaire talkshow

Letteren Live

10 oktober 2019

Het Parool, SPUI25 en het Nederlands Letterenfonds komen met een nieuwe literaire talkshow: Letteren Live. Roos van Rijswijk en Ronald Ockhuysen presenteren het programma, dat rechtenvrij zal worden verspreid als video. Per editie staan twee interviews over een recent boek centraal, naast een voordracht en een column.

Letteren Live start op donderdagmiddag 24 oktober aanstaande. Ronald van Ockhuysen en Roos van Rijswijk gaan in gesprek met Librisprijswinnaar Rob van Essen over Visser, een van zijn eerdere romans die nu opnieuw is uitgebracht, en met Barbara de Lange over Nacht en dag, haar nieuwste Virginia Woolf-vertaling. Toneelschrijfster en cabaretière Stacey Esajas speelt een fragment uit haar onewomanshow Soep! en stadsdichter en spokenword-artiest Gershwin Bonevacia draagt een live column voor over poëzie en jongeren. Publiek is van harte welkom bij het programma, de toegang is gratis. Aanmelden kan via de website van SPUI25.

Met Letteren Live willen het Nederlands Letterenfonds, SPUI25 en Het Parool lezers inspireren en de rijkdom van de literatuur in haar volle breedte voor het voetlicht brengen. De focus ligt op boeken en makers in alle literaire genres die op enigerlei wijze door het Letterenfonds zijn gesteund. Per jaar worden acht edities gemaakt. De Letteren Live video’s worden rechtenvrij verspreid door Het Parool en het Nederlands Letterenfonds, zodat ze gratis gedeeld kunnen worden door boekhandels, bibliotheken en andere literaire platforms.

Ronald Ockhuysen en Roos van Rijswijk

Roos van Rijswijk (1985) is schrijver en recensent voor NRC Handelsblad. Ze schrijft korte verhalen, die zijn gepubliceerd in meerdere literaire tijdschriften en deels in het Engels zijn vertaald. Haar debuutroman Onheilig (Querido) werd bekroond met de Anton Wachterprijs. Ook werd ze door de Volkskrant uitgeroepen tot hét literair talent van 2017. Van Rijswijk interviewde op diverse podia (o.a. Crossing Border) en in boekhandels (o.a. Athenaeum) schrijvers over hun werk.

Ronald Ockhuysen (1966) is hoofdredacteur van Het Parool. Hij begon zijn loopbaan bij de Volkskrant als toneelrecensent en was daar tot 2008 filmjournalist. Tussen 2002 en 2008 werkte hij ook als programmamaker bij de VPRO, onder meer als presentator van het R.A.M.-journaal en het wekelijkse filmprogramma Cinema.nl. In 2008 stapte hij over naar Het Parool; aanvankelijk als chef van de kunst- en mediaredactie, in 2015 werd hij benoemd tot hoofdredacteur.

De eerste editie van Letteren Live vindt plaats op donderdag 24 oktober van 17.00 tot 18.30 uur in de zaal van SPUI25 aan het Spui in Amsterdam. Na afloop wordt een drankje aangeboden door SPUI25. De volgende edities vinden plaats op donderdag 14 november en donderdag 12 december, steeds om 17.00 uur. De redactie van het programma wordt gevormd door Marij de Wit (SPUI25), Hanneke Marttin en Laurie Hasselt (Nederlands Letterenfonds) en Marjolijn de Cocq (Het Parool).

Logo's Letterenfonds, SPUI25 en Het Parool