agenda

Bergense Kunst10daagse

Open dag Roland Holsthuis

27 oktober 2019

Op de laatste zondag van de Bergense Kunst10daagse op 27 oktober houdt het Roland Holsthuis open huis. Op deze dag kunnen bezoekers een kijkje nemen in het normaliter niet-toegankelijke voormalige woonhuis van dichter Adriaan Roland Holst, dat sinds 2002 als schrijversresidentie fungeert. Ook verzorgen schrijvers en dichters die eerder in het huis verbleven een voordracht op deze dag.

Tussen 11:00 en 17:00 kunt u komen luisteren naar de volgende voordrachten:

  • 12.00 uur: schrijver/beeldend kunstenaar Florette Dijkstra vertelt over haar nieuwste boek Rumoer – over het begin van kunst, dat afgelopen maand augustus verscheen bij Uitgeverij IJzer.

  • 14.00 uur: Erik Lindner is in de eerste plaats dichter. Daarnaast is hij schrijver van een roman, redacteur, criticus en docent. Zijn meest recente dichtbundel Zog verscheen in 2018 bij Uitgeverij Van Oorschot.

  • 16.00 uur: Peter Bergsma is literair vertaler en tot vorig jaar directeur van het Vertalershuis Amsterdam. Hij vertaalde 75 boeken, waaronder de werken van J.M. Coetzee, William Faulkner, Ernest Hemingway, Vladimir Nabokov en vele anderen. Momenteel is hij bezig met de hervertaling van East of Eden van John Steinbeck, in opdracht van Uitgeverij Van Oorschot.

Ook Jan van der Vegt, de biograaf van Roland Holst, zal aanwezig zijn om tekst en uitleg te geven over het huis en zijn eerste, kleurrijke bewoner.

Roland Holsthuis

Het voormalig woonhuis van dichter Adriaan Roland Holst wordt sinds 2002 gehuurd door het Bert Schierbeekfonds. Het fonds biedt schrijvers, dichters en literair vertalers de gelegenheid om een maand lang tegen een gesubsidieerde huurprijs in het huis te wonen en te werken.

Inschrijven voor 2020

Op dit moment is het weer mogelijk om een aanvraag te doen voor een verblijf in het Roland Holsthuis in 2020. Aanvragen graag uiterlijk 21 oktober 2019 indienen. Nadere informatie over de voorwaarden en de selectiecriteria vindt u op de pagina Verblijven in het Adriaan Roland Holsthuis.

Meer informatie