nieuws

Frans Kellendonkprijs 2020 voor Wytske Versteeg

3 september 2019

De Frans Kellendonkprijs 2020 is toegekend aan Wytske Versteeg (1983). De prijs bestaat uit een bedrag van 5.000 euro en wordt driejaarlijks uitgereikt aan een auteur onder de 40 wiens werk uitblinkt door de intellectuele onafhankelijkheid en de oorspronkelijke visie op de maatschappelijke of existentiële problematiek die eruit blijkt.

De jury, bestaande uit Maarten Asscher, Esther Op de Beek en Manon Uphoff, prees Versteegs werk als romanschrijfster en essayiste, "waarin de menselijke conditie op vele manieren via de verbeelding wordt geëxploreerd".

De inzet daarvan is niet zozeer de eendimensionale geloofwaardigheid van een verhaal als wel de ambitie om de kwetsbaarheid en de complexiteit van alle menselijk streven op de lezer over te brengen; het drama dat in feilbaarheid besloten ligt.

— De jury

Wytske Versteeg is politicoloog en auteur. Ze debuteerde in 2012 succesvol als romancier met De wezenlozen, dat genomineerd werd voor de Opzij Literatuurprijs en de AKO Literatuurprijs. In 2013 volgde Boy, waarvoor ze de BNG Bank Literatuurprijs ontving. Daarna publiceerde ze de romans Quarantaine (2015) en Grime (2017). Boy, Quarantaine en Grime kwamen alle drie tot stand met een beurs van het Letterenfonds. Boy werd vertaald in het Deens, Duits, Engels, Italiaans, Kroatisch en Turks.

De feestelijke uitreiking van de prijs zal plaatsvinden op 2 april 2020 in Leiden in het kader van een literair symposium, dat georganiseerd wordt ter gelegenheid van de tiende uitreiking van de Frans Kellendonkprijs. Recente winnaars waren onder meer Arnon Grunberg, Esther Gerritsen, Hanna Bervoets.

Meer informatie