nieuws

Schrijversverblijf 2020

Open oproep: Ledig House New York

2 september 2019

Wilt u als literair auteur een maand lang deel uit maken van een internationaal gezelschap en heeft uw nieuwe boek baat bij een verblijf in Amerika? Tot 1 november 2019 kunnen schrijvers een aanvraag indienen voor een verblijf in het Ledig House, upstate New York in mei 2020.

Het Omi International Arts Center beheert het Ledig House in Columbia County, New York. Het Ledig House is een residentie voor beeldend kunstenaars, schrijvers, musici en dansers. Het dorpje Omi kijkt uit op de Catskill Mountains en ligt te midden van het glooiend akkerland van de Hudson River Valley, op zo’n tweeënhalf uur van New York (per trein). Per maand is er ruimte voor ongeveer tien bewoners die allemaal een eigen slaapkamer en werkplek hebben. Voor alle maaltijden wordt gezorgd en elke avond wordt er door een kok gekookt.

De Omi-organisatie ziet het als haar missie om haar gasten te introduceren in de Amerikaanse culturele wereld en ze waar mogelijk te helpen in hun verdere carrière. Schrijvers en vertalers worden binnen het International Writers Residency programma ontvangen. Overdag werkt men, in stilte, aan eigen werk en ‘s avonds komt men bij elkaar voor bijvoorbeeld een bijeenkomst met New Yorkse uitgevers, redacteuren of literair agenten. De voertaal bij alle activiteiten is Engels.

Ieder jaar is er in mei ruimte voor één Nederlandse resident; in de even jaren voor een schrijver en in de oneven jaren voor een literair vertaler. In 2016 verbleef dichter Lieke Marsman in het Ledig House, literair vertaler Arthur Langeveld volgde haar in 2017 op. In 2018 was Hanna Bervoets te gast in New York – lees haar blog over haar verblijf: 'Het echte leven al bijna ontwend' en in 2019 was het de beurt aan vertaler Rebekka Herman Mostert. In 2020 is de residentie weer opengesteld voor een Nederlandse schrijver.

Aanmelden

Schrijvers in alle literaire genres komen in aanmerking. Bent u geïnteresseerd, dan kunt u zich aanmelden door een e-mail met een werkplan, cv en bibliografie (alle in het Engels geschreven) te sturen aan Fleur van Koppen: f.van.koppen@letterenfonds.nl. Stuur indien beschikbaar ook graag een Engelse (sample)vertaling van uw werk mee bij de aanvraag.

Meer informatie:

Fleur van Koppen

Contact

Fleur van Koppen

Programmamedewerker

[email protected]