agenda

Deze residentie is tussentijds geannuleerd

Dato Turashvili als Letterenfonds-fellow naar NIAS-KNAW

1 feb-20 maart 2020

De Georgische schrijver Dato Turashvili zal dit academisch jaar een semester lang als writer in residence werken aan het NIAS-KNAW in Amsterdam op uitnodiging van het Letterenfonds en NIAS. Hij zal er werken aan een boek – een combinatie van fictie en documentair proza, roman en non-fictie – over de korte Georgische onafhankelijkheid aan het begin van de twintigste eeuw (1918-1921), en een Nederlands schip dat de onafhankelijkheidsstrijd faciliteerde met wapens.

Deze residentie zou oorspronkelijk van februari tot en met juni 2020 lopen, maar is medio maart tussentijds geannuleerd vanwege de uitbraak van het coronavirus.

Dato Turashvili (1966) geldt als een van de meest vooraanstaande intellectuelen uit Georgië. Hij was een van de leiders van het studentenprotest in 1989. Sindsdien publiceerde hij 17 boeken, waaronder toneelstukken, reisberichten, verhalen, filmscripts en romans. Bij uitgeverij Cossee verscheen Weg uit de USSR, gebaseerd op de vliegtuigkaping in Tbilisi op 18 november 1983. De roman werd buitengewoon goed ontvangen in de Nederlandse pers.

Tijdens zijn residentie zal een nieuwe roman in vertaling verschijnen. Hierin beschrijft Turashvili de odyssee van de Georgische eenheid, waar zijn grootvader deel van uitmaakte, die samen met de Canadezen bij de bevrijding van Amsterdam een belangrijke rol speelde.

Portret Dato Turashvilil omslagafbeelding Weg uit de USSR

Het residentieprogramma van NIAS en Letterenfonds

Elk jaar weer blijkt de uitwisseling tussen de fellows uit de kunsten en verschillende wetenschappelijke disciplines zeer vruchtbaar en inspirerend. Eerdere gastschrijvers waren onder meer Ghayath Almadhoun, Hélène Gelèns, Lieve Joris, David Mitchell en David van Reybrouck. Het residentieprogramma is een samenwerking tussen NIAS-KNAW en het Nederlands Letterenfonds.