agenda

Nacht van de Poëzie

28 september 2019

Aanstormend talent en grote namen uit de Nederlandstalige dichtkunst staan op 28 september tot diep in de nacht op het podium van het grootste poëziefeest van het jaar: de Nacht van de Poëzie. Deze 37e editie van de Nacht van de Poëzie wordt gepresenteerd door Ester Naomi Perquin en Piet Piryns. Met optredens van negentien dichters, aangevuld door muzikale en theatrale entr’actes.

De line-up verenigt gevestigd en opkomend talent, met optredens van H.C. ten Berge, Gerda Blees, Ellen Deckwitz, Maud Vanhauwaert, Nachoem Wijnberg, Hagar Peeters, Esther Jansma, Breyten Breytenbach, Lévi Weemoedt, Ingmar Heytze, Iduna Paalman, Rosa Schogt, Joost Decorte, Kees Spiering, Ivo van Strijtem, Frans Kuipers, Asha Karami, Babs Gons en Tom Lanoye.

Entr'actes

De Ierse zanger/componist Gilbert O’Sullivan, bekend van grote hits als Nothing Rhymed en Alone Again (Naturally), komt voor een speciaal optreden naar de 37ste Nacht van de Poëzie. Naast O’Sullivan treden nog vier entr’actes aan. Zangeres en muzikant Eefje de Visser, sopraan Nora Fischer, het muzikale absurdistische cabaretduo Yentl en De Boer en de Bosnische tenor en vertolker van melancholische levensliederen Božo Vrećo wisselen de dichtersoptredens tijdens de Nacht af.

'De stad zegt met één oog de nacht gedag’

De redactie, bestaande uit Anneke van Dijk, Ingmar Heytze, Ester Naomi Perquin en Piet Piryns, koos dit jaar voor de nachtregel ‘De stad zegt met één oog de nacht gedag’ van Jan Wolkers. Hij stond diverse malen op de Nacht, voor het laatst in 2004. De Nachtregel is afkomstig uit een gedicht van Wolkers uit 1957, dat postuum voor het eerst is gepubliceerd.

Kindernacht van de Poëzie

Voorafgaand aan de ‘grote Nacht’ vindt de Kindernacht plaats. Deze derde editie staat in het teken van het thema ‘Reis mee.’ Kinderen van zes jaar en ouder kunnen samen met hun vriendjes, ouders en familie kijken en luisteren naar voordrachten van geestige gedichten en raadselachtige rijmpjes door bekende dichters. Naast de voordrachten staan er muziek en allerlei doe-activiteiten op het programma.

Aftermovie van de Nacht van de Poëzie 2018

De Nacht van de Poëzie wordt georganiseerd door Het Literatuurhuis i.s.m. TivoliVredenburg. De Nacht van de Poëzie vindt traditiegetrouw plaats in de Grote Zaal van TivoliVredenburg in Utrecht, van 20.00 tot 03.00 uur. Tickets kunnen hier gekocht worden.

Nacht van de Poëzie wordt mede mogelijk gemaakt door het Letterenfonds via de regeling Literaire projecten en manifestaties (meerjarig).

Meer informatie