nieuws

Anne Vegter nieuwe voorzitter Akademie van Kunsten

26 augustus 2019

Dichter Anne Vegter is de nieuwe voorzitter van de Akademie van Kunsten. Ze volgt acteur Gijs Scholten van Aschat op, die het voorzitterschap vervulde sinds 2017. Op 25 augustus droeg hij het voorzitterschap officieel over aan Anne Vegter tijdens het Paradisodebat.

Anne Vegter (Delfzijl,1958) begon haar carri√®re als auteur van kinderboeken en sprookjes. In 1991 verscheen haar eerste dichtbundel Het veerde. In 1994 debuteerde ze als prozaschrijver voor volwassenen met de erotische verhalenbundel Ongekuiste versies. In januari 2013 werd ze de eerste vrouwelijke Dichter des Vaderlands. Ze werd onderscheiden met de Libris Woutertje Pieterseprijs, de Anna Blamanprijs, de Taalunietoneelschrijfprijs, de VSB-publieksprijs en de Awaterpo√ęzieprijs.

Over de Akademie van Kunsten

De Akademie van Kunsten is opgericht in 2013 en heeft tot doel de stem te vertolken van de kunsten in de Nederlandse samenleving (inclusief de politiek) en het bevorderen van de interactie tussen wetenschap en kunst. De Akademie is onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Naast Anne Vegter zijn schrijvers Adriaan van Dis, Arnon Grunberg, A.F.Th. van der Heijden, Charlotte Mutsaers en Nelleke Noordervliet lid van de Akademie van Kunsten.

Meer informatie