agenda

Writer-in-residenceprogramma 2019

Erika Fatland als WiR in Amsterdam

3-29 september 2019

In september woont en werkt de Noorse schrijver Erika Fatland (1983) op uitnodiging van het Letterenfonds in Amsterdam. Op 10 september verschijnt bij uitgeverij De Geus haar non-fictiewerk De grens (uit het Noors vertaald door Maud Jenje), waarin Fatland een reis maakt door de veertien buurlanden van Rusland, het land met de langste grens ter wereld. Is het mogelijk om vanuit het gezichtspunt van de buren een land en een volk te begrijpen? Tijdens haar residentie in Amsterdam zal ze werken aan een boek over de Himalayaregio, dat in het najaar van 2020 in Noorwegen zal verschijnen.

Eerder verscheen bij De Geus Engelbewaarder van Beslan (2012) over Fatlands antropologische onderzoek in de Kaukasus. Dit boek werd genomineerd voor de Noorse Brage-prijs. Voor haar tweede boek Het jaar zonder zomer (2012) deed ze onderzoek naar de bloedbaden in Oslo en Utøya, en in Sovjetistan (2017) beschrijft ze haar reis naar het hart van Centraal-Azië waar ze Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan, Turkmenistan en Oezbekistan bezoekt om te onderzoeken wat er nog over is van de Sovjet-invloed, na meer dan een kwarteeuw onafhankelijkheid.

Portret Erika Fatland © June Witzøe

Erika Fatland

Erika Fatland (1983) is auteur en sociaal antropoloog. Ze heeft veel in het buitenland gewoond en gereisd en spreekt Engels, Frans, Russisch, Duits, Italiaans en Spaans. Ze werkt als freelance journalist voor verschillende Noorse kranten en tijdschriften. Ze debuteerde in 2009 met het kinderboek Foreldrekrigen. In 2015 won ze de Norwegian Booksellers’ Non-Fiction Prize en werd ze door weekblad Morgenbladet uitgeroepen tot een van de tien beste Noorse auteurs onder de 35. In 2016 werd ze geselecteerd door Literary Europe Live als een van de 10 New Voices from Europe.

Meer informatie