agenda

Brainwash Special: Colson Whitehead

12 september 2019

Op 12 september wordt Colson Whitehead geïnterviewd door Aldith Hunkar tijdens een Brainwash Special. Naar aanleiding van zijn romans De ondergrondse spoorweg over Amerika’s slavernijverleden en De jongens van Nickel over de rassensegregatie en burgerrechtenbeweging van de jaren zestig, gaat Hunkar met hem in gesprek over de blinde vlekken in de geschiedenis, beïnvloeding van de geschiedschrijving door middel van fictie en het belang van empathie.

Welke verhalen worden keer op keer verteld en welke blijven achterwege? Wat is de rol van de schrijver? En hoe verhoudt het slavernijverleden en de Jim Crow-rassensegregatie zich tot de politieke en maatschappelijke situatie in de VS nu? Kunnen we een vergelijking trekken met onze Europese geschiedenis en de Nederlandse actualiteit?

“The survivors are never heard from and the guilty are never punished.” – Colson Whitehead

Deze special is een samenwerking met het Tropenmuseum en The Black Archives. Het festival en de specials worden door het Letterenfonds ondersteund via de regeling Literaire manifestaties en activiteiten.

Brainwash Festival

Brainwash is een jaarlijks filosofie- en literatuurfestival gericht op twintigers en dertigers, waarbij vanuit verschillende disciplines gereflecteerd wordt op persoonlijke en maatschappelijke vraagstukken in de vorm van lezingen door (inter)nationale sprekers, gesprekken en voordachten uit nieuw werk door schrijvers. Het festival vindt dit jaar plaats op 26 oktober in Amsterdam. In aanloop naar het festival worden er enkele specials georganiseerd, waarvan de editie met Colson Whitehead de eerste is. Op 21 oktober is er een special over Het Grote Onbekende, op 24 oktober een special over Susan Sontag.

Meer informatie en tickets via Brainwash.