agenda

Flessenpost uit Reykjavik

Boekpresentatie Laura Broekhuysen

23 juli 2019

Op dinsdag 23 juli presenteert Laura Broekhuysen haar nieuwste boek Flessenpost uit Reykjavik bij Athenaeum Boekhandel. Ze vertelt over het dagelijkse leven in IJslands stad en land – en over een krimpend Nederland, dat naarmate de tijd verstrijkt steeds meer op een verhaal gaat lijken.

Taal en identiteit zijn verstrengeld – wat blijft er van je over wanneer je maar een handvol woorden tot je beschikking hebt? Hoe geef je je kind een voorbeeld in een cultuur die je niet kent? Op een klimaat kun je je kleden, maar hoe verhoud je je tot de mensen?

Laura Broekhuysen, die enkele jaren geleden in IJsland ging wonen, reflecteert in haar veelgeprezen poëtische stijl op haar immigrant-zijn, op haar drietalige huishouden, op vliegers en vervoegingen. En op Syrische vluchtelingen, die herinneringen wakker roepen aan de Syrische familie met wie ze opgroeide.

Toegang gratis, wel graag van tevoren aanmelden via [email protected].

Foto Laura Broekhuysen: Marit Broekhuysen

Foto Laura Broekhuysen: Marit Broekhuysen

Laura Broekhuysen

Laura Broekhuysen (1983) studeerde viool aan het Conservatorium van Amsterdam. Tijdens haar afstuderen kwam haar debuut Twee linkerlaarzen uit dat werd genomineerd voor de Selexyz Debuutprijs en voor de Vrouw & Kultuur DebuutPrijs. In 2011 volgde Hellend vlak, een roman gesitueerd in de IJslandse Westfjorden. In 2014 emigreerde Broekhuysen met haar gezin naar IJsland. Vanuit hun nieuwe woonplek schreef zij een reeks stukken die werd gebundeld in het boek Winter-IJsland, mijn eerste jaar in een verlaten fjord (Querido, 2016). Het boek stond op de shortlist van zowel de Bob den Uyl Prijs als de Confituur Boekhandelsprijs. Deze maanden, in juni en juli, is ze writer in residence aan de Van Eyck Academie, in het kader van Wanderlust, het programma voor internationale talentontwikkeling van het Nederlands Letterenfonds. Tijdens haar residentieperiode experimenteert ze met ruimtelijk werk en beeld om haar teksten nieuw leven in te blazen en zo te onderzoeken hoe nieuwe disciplines haar gedichten zullen veranderen.

Meer informatie