agenda

Airport Library Schiphol

Tentoonstelling Rembrandt

1 jul-19 oktober 2019

In heel Nederland wordt in 2019 aandacht geschonken aan het werk en leven van Rembrandt van Rijn (1606-1669), een van de grootste schilders van Nederland, die 350 jaar geleden overleed. Ter gelegenheid hiervan wordt zijn leven en de Gouden Eeuw waarin hij leefde een jaar lang gevierd met tentoonstellingen en evenementen. In de Airport Library op Schiphol is tot het najaar een tentoonstelling met diverse boeken over Rembrandt te zien, wiens leven en werk een inspiratie is voor vele schrijvers van vroeger en nu.

Op de tentoonstelling zijn er vertalingen te zien van literaire (non-)fictie over Rembrandt van Geert Mak, Jan Six, Theun de Vries, Jan Mens, Henriëtte de Beaufort, David de Jong en Jan Veth opgesteld. Op de achterkant van deze vitrine is een uitsnede te zien van de ets die Rembrandt in 1648 maakte: Zelfportet, etsend bij een raam (collectie Rijksmuseum Amsterdam).

Daarnaast is er aandacht voor het visuele, met onder andere vertalingen van Nederlandse prentenboeken over Rembrandt en zijn werk, geschreven en getekend door Jan Paul Schutten & Martijn van der Linden, Ingrid & Dieter Schubert en Dick Bruna. Van de graphic novel van Typex over Rembrandt, oorspronkelijk uitgegeven in 2013 bij Oog & Blik te Amsterdam, die inmiddels in vele talen verschenen is, staat hier de Koreaanse vertaling tentoongesteld.

Rembrandt en Saskia

In 1955 werd dichter en schrijver Simon Vestdijk (1898-1971) verzocht door de toenmalige minister van Onderwijs, Kunst en Wetenschappen, J.M.L.Th. Cals ter gelegenheid van het Rembrandt-jaar 1956 een gedicht over Rembrandt te schrijven. Dat resulteerde in de dichtbundel Rembrandt en de Engelen. De Engelse vertaling van het gedicht ‘Rembrandt en Saskia’, afkomstig uit deze bundel, is ook op de expositie te vinden. Het gedicht is gebaseerd op een schilderij van Rembrandt getiteld 'Rembrandt en Saskia in de gelijkenis van de Verloren Zoon' ca. 1637 (collectie Gemäldegalerie Alte Meister in Dresden), waarvan ook een uitsnede te zien is.

Alle getoonde vertalingen komen alle uit de bibliotheekcollectie van het Nederlands Letterenfonds. Ter gelegenheid van het Rembrandtjaar zijn in de collectie van de Airport Library vele nieuwe boeken opgenomen over Rembrandt en zijn werk.

Airport Library

De Airport Library op Schiphol biedt een literair visitekaartje van Nederland voor buitenlandse toeristen van alle leeftijden en omvat zo’n 500 boeken van bekende Nederlandse auteurs in meer dan 40 talen. Naast (kinder)literatuur is er een grote selectie aan boeken op het gebied van kunst, geschiedenis, fotografie, design en de stad Amsterdam. Via unieke touchscreens kan cultureel Nederland nader worden ontdekt. De Airport Library is een project van Stichting CPNB in nauwe samenwerking met het Nederlands Letterenfonds. In 2019 zal Probiblio de uitvoering van de Airport Library van de CPNB overnemen. De Airport Library bevindt zich op Schiphol voorbij de security aan de Holland Boulevard tussen de E- en F-pier.

Meer informatie

Marlies Hoff

Contact

Marlies Hoff

Medewerker bibliotheek & documentatie

[email protected]