nieuws

Mirthe van Doornik en Marieke Lucas Rijneveld

Winnaars ANV Debutantenprijs

8 juli 2019

Voor het eerst zijn er twee winnaars van de ANV Debutantenprijs: Mirthe van Doornik werd door de lezersjury tot winnaar gekroond met haar roman Moeders van anderen (Prometheus), de vakjury riep Marieke Lucas Rijneveld uit tot winnaar met haar roman De avond is ongemak (Atlas Contact). De prijs werd voor de 24e keer uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Dordrechts museum op zondag 7 juli.

Persis Bekkering was met Heldenleven de derde genomineerde van de shortlist. De vakjury bestond dit jaar uit Jelle van Riet, Mirjam Piters, Kees Snoek, Arjan Peters en voorzitter Erica van Buren. Zij kozen uit tachtig ingezonden fictiedebuten de drie shortlisttitels.

Rijneveld overtuigde de vakjury met haar "indringende beschrijving van de gruwelijkheden die volgden op het overlijden van Matthies." De lezersjury werd ingepakt door Van Doorniks "vlot geschreven verhaal, waarin de schrijfster met een zekere luchtigheid toch zware thema's durft aan te pakken." Beide winnaars mochten een prijs van € 3.000 euro in ontvangst nemen, bovendien ontving iedere genomineerde een bedrag van € 1.000.

Persis Bekkering, Mirthe van Doornik en Marieke Lucas Rijneveld

Rijneveld ontving in 2016 een startersbeurs van het Letterenfonds voor het schrijven van haar eerste roman. De avond is ongemak werd en wordt vertaald in het Arabisch, Duits, Engels, Italiaans, Koreaans en Spaans en stond op de longlist van de Libris Literatuur Prijs. Van Doornik stond met Moeders van anderen op de longlist van de Bookspot Literatuurprijs, en op de Frankfurter Buchmesse in oktober 2018 was er veel belangstelling voor haar roman. In mei presenteerde ze haar roman samen met (voormalig) redacteur Leon Doedens aan een internationaal publiek tijdens het Ars Baltica European Festival of the First Novel in Kiel, Duitsland.

Meer informatie