nieuws

Eindpresentatie #NieuweStukken

5 juli 2019

Een nieuwe lichting (podium)schrijvers presenteerde onlangs hun eerste teksten. De eindpresentatie van de eerste editie van #NieuweStukken vond plaats op donderdag 27 juni bij Stichting Nowhere in Amsterdam.

De tien talenten die dit jaar deelnamen aan #NieuweStukken zijn Fadua El Akchaoui, Sharif Noël Abdoelhak, Sandy Bosmans, Marthe van Bronkhorst, Stokely Dichtman, Stacey Esajas, Yücel Kopal, Brooklyn Mozes, Shula Tas en Simone Zeefuik. Zij volgden begin dit jaar workshops van de Tekstsmederij. In maart kwam de groep vervolgens bijeen voor een eerste voordracht van hun teksten. Daarna zijn de talenten in samenwerking met een coach verder gegaan met het schrijfproces.

Eindpresentatie

Tijdens de eindpresentatie werden fragmenten uit de nieuw geschreven theaterteksten uitgevoerd door acteurs Raymi Sambo, Samora Bertop, Soumaya Ahouaoui en Vanja Rukavina. De regie was in handen van Abdel Daoudi. Na afloop kregen de schrijvers een gebundelde versie van hun nieuwe stukken mee. De presentatie werd bijgewoond door de coaches, het Fonds Podiumkunsten, het Nederlands Letterenfonds en de betrokken partners: Bijlmer Parktheater, Rose Stories, Theater Zuidplein, El Hizjra en PoetryCircle/Nowhere.

NieuweStukken is een kersverse subsidieregeling van het Fonds Podiumkunsten i.s.m. het Nederlands Letterenfonds, voor beginnende schrijvers om nieuwe verhalen te schrijven voor het podium.

Een impressie van de energieke avond in onderstaand videoverslag:

Het eerste resultaat van #NieuweStukken is op 14 september te zien in het Bijlmer Parktheater: dan wordt Soep! van Stacey Esajas opgevoerd. In 2020 worden meer uitvoeringen verwacht in de betrokken theaters.

Beide fondsen zijn enthousiast over de eerste editie van #NieuweStukken en zullen volgend jaar een nieuwe ronde organiseren.

Links: