agenda

Arnhem

Nieuwe Types festival

27-29 juni 2019

Van donderdag 27 tot en met zaterdag 29 juni 2019 vindt in de binnenstad van Arnhem het literair festival Nieuwe Types plaats. Nieuwe Types neemt de staat van het verhaal onder de loep en vestigt drie dagen lang de aandacht op nieuwe schrijvers, nieuwe verhalen en nieuwe vertelvormen, georganiseerd door De Nieuwe Oost | Wintertuin. Op vrijdag 28 juni treden de deelnemers van het Slow Writing Lab op tijdens festivalavond De schrijvers van nu.

Tijdens ‘De schrijvers van nu’ spreekt Maxim Februari over de staat van het verhaal en over het belang van verhalen. Er zijn voordrachten en performances van Maartje Wortel, Corinne Heyrman en de schrijvers van het Slow Writing Lab, maar ook van studenten van Nederlandstalige schrijfopleidingen tijdens de Grote Niet Te Missen Schrijvers Van Morgen-Carrousel! Zeven jonge makers onderzoeken tijdens de voorstelling ‘Golflengte’ hun relatie tot relaties. Ook wordt voor de vijfde keer de Nieuwe Types Afstudeerprijs uitgereikt, voor het beste literaire eindwerk van een Nederlandse of Vlaamse schrijfopleiding. De vrijdagavond wordt dansend afgesloten met de release van ‘Nestgeur’, de ep van Frino (Koen Frijns, voormalig deelnemer van het Slow Writing Lab).

Rozsypne

Tot slot, is er drie festivaldagen lang in Theater a/d Rijn gelegenheid om kennis te maken met ROZSYPNE – een Virtual Reality-beleving. Dit programma duuurt 20 minuten en is gratis te bezoeken. Reserveer wel een tijdblok, want de VR installatie werkt één op één. 2019 is het lustrumjaar van de oorlog in Oost-Oekraïne. Een uitgelezen moment om het dagelijks leven in dit gebied van dichtbij te bekijken. Studio ZZZAP brengt je tijdens deze testvertoning* van ROZSYPNE terug naar de zomer van 2014, het moment waarop het gewapende conflict stevig op gang kwam. Je stapt de wereld van de oude Nina binnen. Zij probeert zo goed en kwaad als het gaat haar dagelijks leven op de rit te houden. Nina vraagt je een moment mee te draaien in haar huishouden, aan de vooravond van de MH17-crash. ArtEZ Creative Writing en Slow Writing Lab-alumna Lisa Weeda schreef het scenario voor ROZSYPNE en regisseerde het werk samen met Nienke Huitenga. De 3d-ontwerpen en animaties zijn ontwikkeld door Frank Bosma en Hans van Arken. ROZSYPNE kwam tot stand met ondersteuning van het Letterenfonds, via de regeling Digitaal.

Praktische informatie

  • Datum: vrijdag 28 juni 2019
  • Locatie: Theater a/d Rijn, Bartok Park, Arnhem
  • Aanvang: 20.00u (deuren open 19.30u)
  • Tickets: €10,- / €5,- (student/CJP)
  • Meer info & kaartverkoop: nieuwetypes.nl