agenda

Boekenweek voor jongeren

Literatour

20-29 september 2019

Speciaal voor de Boekenweek voor Jongeren organiseert de Schrijverscentrale een grote schooltournee: de Literatour. Een team van 21 enthousiaste auteurs bezoekt van 23 t/m 27 september middelbare scholieren op 100 scholen. Daar gaan zij op eigen wijze met leerlingen in de bovenbouw van het vmbo, havo en vwo in gesprek over het lezen en schrijven van een boek. Het Letterenfonds ondersteunt de Literatour-editie van 2019 wederom financieel met 25.000 euro.

Literatour bereikt maar liefst 10.000 jongeren op een manier die hen direct aanspreekt. De auteurs die dit jaar deelnemen aan Literatour zijn: Daniëlle Bakhuis, Walter van den Berg, Khalid Boudou, Johan Fretz, Daan Heerma van Voss, Auke Hulst, Raoul de Jong, Marco Kunst, Alma Mathijsen, Cis Meijer, Jennefer Mellink, Gustaaf Peek, Jowi Smitz, Buddy Tegenbosch, Franca Treur, Wytske Versteeg, Robert Vuijsje, Maartje Wortel en de 3PAK-auteurs.

3PAK: de auteurs

De drie korte verhalen in 3PAK, de gratis bundel bij de Boekenweek voor Jongeren, worden in 2019 geschreven door Karin Amatmoekrim, Joost Klein en Margje Woodrow. De auteurs gaan de uitdaging aan een verhaal te schrijven dat scholieren tussen de 15 en 18 jaar prikkelt en tot denken aanzet.
3PAK wordt in september gratis weggeven in boekhandels, bibliotheken en op scholen en is geschikt voor alle leerlingen in de bovenbouw, van (v)mbo tot vwo. Er zijn speciale lespakketten beschikbaar waarmee scholieren en hun docenten ook klassikaal actief aan de slag kunnen gaan met de verhalen uit 3PAK.

Portret van de drie auteurs

Karin Amatmoekrim

‘Toen ik jonger was, hielpen boeken me te ontsnappen en om de wereld een beetje beter te begrijpen. Ik vind het heel tof dat ik, nu ik zo oud ben (^ _ ^), voor alle jongeren in Nederland een verhaal mag schrijven en daarna met ze erover in gesprek mag gaan. Ik heb er veel zin in!’

Karin Amatmoekrim (1976) werd geboren in Paramaribo en studeerde moderne letterkunde aan de UvA. In 2014 debuteerde ze met Het knipperleven (Uitgeverij 521). Ze heeft inmiddels zes romans en vele andere publicaties op haar naam staan. Haar vierde boek, Het gym (2011, Prometheus), werd door pers en publiek juichend ontvangen en behaalde de leeslijst op talloze middelbare scholen. Ook De man van veel (2013, Prometheus) kreeg lovende kritieken. Haar meest recente boek, Tenzij de vader (2016, Prometheus) was ook het onderwerp van een documentaire voor Het uur van de Wolf. Amatmoekrim werkt momenteel aan een proefschrift over Anil Ramdas.

Joost Klein

‘Elke dag verzamel ik prikkels. Al deze prikkels stop ik in een glazen potje, om er vervolgens inkt van te maken. Mensen denken dat ik lieg, maar hoe een wijs man ooit sprak: "If you tell the truth, you don't have to remember anything!” (Mark Twain) (bron: Google). Tim Hofman deed 't vorig jaar, dus nu ik. Ben jij er klaar voor?’

Joost Klein (1997), ook bekend als Joost, EenhoornJoost of Albino, werd vroeger gepest, verloor op jonge leeftijd beide ouders en is vroegtijdig gestopt met school. Hij schreef altijd al gedichten en won ooit een dichtwedstrijd van de lokale kerk. Joost is een unieke kunstenaar die zich uitleeft in taal, muziek en video’s op zowel YouTube als Instagram waar hij honderdduizenden volgers heeft. Joost Klein is veelzijdig, zo staat hij ook op grote festivals als Oerol en Pinkpop. Zijn bekendste nummer, 'Scandinavian boy', is inmiddels miljoenen keren beluisterd. In 2018 verscheen zijn eerste boek, Albino (Spectrum), dat een mix is van gedichten, korte verhalen en fotografie. Begin dit jaar bracht hij bij dat boek ook muziek uit onder zijn eigen label, Albino Sports.

Margje Woodrow

‘Jeugdthrillers schrijven en jongeren ontmoeten tijdens schoolbezoeken is voor mij een droomcombi! Ik wil jongeren met spannende en toegankelijke verhalen triggeren om te gaan bingelezen.’

Margje Woodrow (1975) stond jarenlang met veel plezier voor de klas. Tegenwoordig richt ze zich op het schrijven van jeugdthrillers. Met haar spannende boeken, waarin thema’s als groepsdruk, vriendschap en verraad een grote rol spelen, spreekt ze een breed publiek van jonge thrillseekers aan. Woodrow bezoekt regelmatig scholen om prikkelende lezingen en creatieve workshops te geven. Ook betrekt ze jongeren bij haar schrijverschap, zoals het proeflezen van haar boeken en het filmen van de boektrailers. Jeugdthrillers Verwoest (2017), Snitch (2018) en Buitenspel (2019) (uitgeverij De Fontein) bedacht ze samen met haar tienerzoon. Snitch is genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury 2019.

Beste Boek voor Jongeren

Bij de start van de Boekenweek voor Jongeren worden ook de winnaars bekendgemaakt van het Beste Boek voor Jongeren 2019. Een volwassen vakjury nomineert tien boeken voor jongeren van 15 t/m 18 jaar, vijf in de categorie Oorspronkelijk Nederlands en vijf in de categorie Vertaald. De nominaties worden begin juni 2019 bekendgemaakt. Een jongerenjury kiest uiteindelijk welke boeken volgens hen de beste zijn van 2019. De twee winnaars worden op 20 september bekendgemaakt en ontvangen ieder een geldbedrag van € 2.500.

Boekingen

21 auteurs gaan tijdens de Boekenweek voor Jongeren op Literatour: een tournee langs 100 middelbare scholen. Wilt u één van deze auteurs boeken? Neem dan contact op met de Schrijverscentrale.

Boekenweek voor Jongeren

De Boekenweek voor Jongeren wordt georganiseerd door Stichting CPNB, Stichting Lezen en de Schrijverscentrale. NBD Biblion is sponsor. De Boekenweek voor Jongeren wordt ondersteund door haar partners: de lesmethode Talent van Malmberg, CJP, het Nederlands Letterenfonds, Stichting de Versterking en Fonds 21.
Meer informatie over de Boekenweek voor Jongeren op boekenweekvoorjongeren.nl.