agenda

Marché de la Poésie

Optredens van 12 Nederlandse dichters hartje Parijs

5-9 juni 2019

Het grootste poëziefestival van Frankrijk brengt 12 Nederlandse dichters op het hoofdpodium. Nederland is dit jaar gastland op de Marché de la Poésie, dat zich van woensdag 5 t/m zondag 9 juni afspeelt op het Place Saint-Sulpice in hartje Parijs.

Simone Atangana Bekono, Benno Barnard, Anneke Brassinga, Tsead Bruinja, Radna Fabias, Rozalie Hirs, Frank Keizer, Hester Knibbe, Astrid Lampe, K. Michel, Martijn den Ouden en K. Schippers zullen op het festival voordragen en worden geïnterviewd als onderdeel van de 'délégation officielle'. De moderatie is in handen van Margot Dijkgraaf en Kim Andringa. Ook brengt de Marché de la Poésie muziek van Henk Hofstede, Janne Schra en Lucky Fonz III.

Nieuwe vertalingen

Tegelijkertijd verschijnen verschillende bloemlezingen met Nederlandse poëzie in Franse vertaling, waaronder het ruim 300 pagina’s tellende Poésie Néerlandaise contemporaine – van Marieke Lucas Rijneveld tot Nachoem Wijnberg – bij uitgeverij Le Castor Astral. Van Benno Barnard, Radna Fabias, Hester Knibbe, Wim Hofman en Gerry van der Linden zijn onlangs bundels gepubliceerd in Frankrijk, daarnaast ook een nieuwe vertaling van de gedichten van de middeleeuwse mystica Hadewijch. De genoemde boeken kwamen alle tot stand met steun van het Nederlands Letterenfonds.

Satellietprogrammering

Naast het programma op Place Saint-Sulpice organiseert de Marché een aantal zogeheten périphérie-programma’s op locaties door heel Frankrijk en daarbuiten. Ook daar staat de Nederlandse poëzie centraal: zo gaat Tonnus Oosterhoff naar het Institut Pierre Werner in Luxemburg, brengt Ent’revues in Parijs Ilja Leonard Pfeijffer en Gerry van der Linden, is Erik Lindner bij Librairie Texture in Parijs, en treedt Jaap Blonk op in het Maison de la Poésie in Parijs.

Les Phares du Nord

Onder de titel Les Phares du Nord wordt de literatuur uit Nederland en Vlaanderen gepresenteerd in Frankrijk – de tweede boekenmarkt in Europa en de vijfde boekenmarkt ter wereld. Deze intensieve campagne bracht vorig jaar honderd Nederlandse en Vlaamse auteurs naar zo’n twintig Franse literaire festivals, beurzen en andere podia. In 2019 werkt het Nederlands Letterenfonds samen met een vijftiental Franse festivals die enkele tientallen Nederlandse auteurs in alle genres op hun podia introduceren. Deze literaire tour de France finisht in november groots met en gastlandschap op het Littératures Européennes festival in Cognac.

Links