Huidig writer-in-residence aan de Jan van Eyck Academie Nina Polak gaat in gesprek met schrijver Hanna Bervoets op maandag 27 mei om 20.00 uur. De beide winnaars van de BNG Bank Literatuurprijs – de oeuvreprijs voor schrijvers onder de veertig – spreken over de raakvlakken in hun werkwijzes en romans, zoals de thematiek van het fysiek en psychisch lijden.
In de week van het gesprek verschijnt Welkom in het rijk der zieken, het nieuwe boek van Hanna Bervoets bij Uitgeverij Pluim. Nina Polak werkte tijdens haar verblijf op de academie aan een essay voor de door de Van Eyck uitgegeven reeks Schemerschijn, over de schaduwkanten van ons geestelijk bestaan. Het gesprek zal worden geleid door schrijver, dichter en Van Eyck adviseur Erik Lindner. Alle publiek is gratis welkom, vanaf 20.00 uur in het auditorium van de Van Eyck Academie in Maastricht.

Foto Nina Polak: (c) Sacha de Boer, foto Hanna Bervoets: (c) Prins de Vos
Nina Polak (1986) is redacteur bij De Correspondent, schrijft voor De Gids en voor het theater. Haar debuutroman We zullen niet te pletter slaan kwam uit in 2014. Haar tweede roman Gebrek is een groot woord, waarvoor ze een startersbeurs van het Letterenfonds kreeg toegekend, verscheen in januari 2018.. In 2018 won Polak de BNG Bank Literatuurprijs.
Hanna Bervoets (1984) publiceerde zes romans, verschillende scenario’s, toneelstukken, korte verhalen en essays. Zij debuteerde in 2009 met Of hoe waarom, gevolgd door Lieve Céline (2011) Alles wat er was (2012), Efter (2014), Ivanov (2016) en Fuzzie (2017). Haar werk werd verschillende malen genomineerd voor de Gouden Boekenuil, de AKO Literatuurprijs en de Libris Literatuurprijs. In 2017 won Bervoets naast de BNG Bank Literatuurprijs eveneens de Frans Kellendonk-prijs voor haar gehele oeuvre.
Erik Lindner schreef meerdere dichtbundels zoals Terrein (2010), Acedia (2014) en Zog (2018). In 2013 verscheen zijn roman Naar Whitebridge.
Wanderlust
Het residentieprogramma aan de Van Eyck Academie biedt schrijvers de ruimte om minimaal twee maanden aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht te werken, te midden van internationale kunstenaars, ontwerpers, curatoren en denkers. Dit residentieprogramma maakt deel uit van Wanderlust, het programma voor talentontwikkeling in internationale context.