agenda

De Leesclub van Alles, Utrecht

ELP-leesclub: ‘De orde van de dag’ van Eric Vuillard

17 juni 2019

https://deleesclubvanalles.nl/product/de-orde-van-de-dag-van-eric-vuillard/

“De zon is een koude ster. Haar hart, ijsnaalden. Haar licht, meedogenloos. In februari zijn de bomen dood, de rivier is versteend, alsof haar bron geen water meer spuwt en de zee het niet meer kan verzwelgen. (…) ’s Ochtends vroeg geen enkel geluid, geen zingende vogel, niets. Dan een auto, en nog een, en opeens voetstappen, gestalten die we niet kunnen zien.”

Zo begint de korte historische roman De orde van de dag, en de lezer begrijpt meteen waarom de jury van de Prix Goncourt – al meer dan een eeuw de belangrijkste literaire prijs in het Franse taalgebied – dit boek vorig jaar heeft bekroond: deze schrijver heeft een bijzondere, indringende stem. Eric Vuillard heeft aan een paar woorden genoeg om een ondergangssfeer op te roepen.

De Nederlandse vertaling van deze roman is nu ook genomineerd voor de Europese Literatuurprijs 2019. Daarom bespreekt De Leesclub van Alles op maandag 17 juni in Utrecht het boek samen met vertaalster Liesbeth van Nes. Zij vertaalt niet alleen uit het Frans maar ook uit het Duits, zo was ze vorig jaar genomineerd voor de Europese Literatuurprijs met De Weense sigarenboer van Robert Seethaler.

De leesclub rond De orde van de dag zal op maandag 17 juni van 20.00 tot 22.00 plaatsvinden in De Schuur, Wijde Doelen 8 te Utrecht (Tolsteegbuurt). De avond wordt gemodereerd door Roeland Dobbelaer, hoofdredacteur DLVA. De entree bedraagt € 11,50 (incl 2 drankjes); voor studenten is er een gereduceerd tarief, zij betalen € 6,50 (incl. 2 drankjes). Meld je aan via de website van De Leesclub van Alles.

Liesbeth van Nes Liesbeth van Nes