agenda

Vertaalkwartaal #2, Pantheon Boekhandel, Amsterdam

Avond over ‘Winter’ van Ali Smith

20 juni 2019

http://www.pantheonboekhandel.nl/index.php/lezingen/1698-vertaalkwartaal-2-ali-smith

Karina van Santen en Martine Vosmaer vertaalden samen Winter van de Brits-Schotse schrijfster Ali Smith, de tweede roman in haar vier seizoenenreeks, en zijn daarmee nu genomineerd voor de Europese Literatuurprijs 2019. Naar aanleiding hiervan organiseren Boekhandel Pantheon en Marieke’s Boekenlab op donderdag 20 juni in Amsterdam een (leesclub)avond over Winter, waarbij de vertalers worden geïnterviewd. Wees welkom!

Op 20 juni 2019 staat in Vertaalkwartaal #2 de seizoenencyclus van Ali Smith centraal. Met deze cyclus wil Smith de roman weer nieuw, novel maken; ze schrijft de boeken dicht op de actualiteit. Daarbij heeft ze zichzelf een strak ritme opgelegd: ieder jaar verschijnt een nieuwe roman, in 2020 wordt het vierde en laatste deel verwacht. De boeken van de cyclus haken op elkaar in, maar vormen geen vervolg op elkaar. Als er al sprake is van een reeks, dan zit dat in het engagement en Smiths unieke vermogen om people, puns and politics, realisme en surrealisme met groot gemak te verenigen.

Het kwartet ‘seizoenen’ wordt door Karina Van Santen en Martine Vosmaer in het Nederlands vertaald voor uitgeverij Prometheus. Herfst werd de eerste Brexit-roman genoemd, en ook in het voor de Europese Literatuurprijs 2019 genomineerde Winter is de realiteit van Brexit, vluchtelingenproblematiek, de Glenfell Tower-brand en een snel veranderende wereld nergens ver weg. Nu werken Van Santen en Vosmaer aan de vertaling van Spring, die eind juni zal verschijnen. Engagement, vraagstukken over identiteit, kunst- en maatschappijkritiek, humor, literaire verwijzingen en woordspeligheid zitten diep ingebakken in Smiths verhalen en in haar taal. Hoe gaan de vertalers hiermee om?

Tijdens Vertaalkwartaal #2, op donderdag 20 juni worden Karina van Santen en Martine Vosmaer geïnterviewd over deze vragen, en zullen zij nader ingaan op hun vertalingen van ‘de seizoenen’ van Ali Smith. Uiteraard is er ruimte voor vragen uit het publiek.

De avond begint om 20.00, inloop vanaf 19.30. De entree bedraagt 5 euro in de voorverkoop (en € 7,50 aan de deur - mits niet uitverkocht). Gelieve te reserveren via:
Boekhandel Pantheon
St.Antoniesbreestraat 132-134
1011 HB Amsterdam
mail: [email protected]
tel 020 - 622 94 88

portret vertalers

Links