agenda

Writer-in-residenceprogramma 2019

Rosemary Sullivan als WiR in Amsterdam

2-31 mei 2019

Aan de vooravond van de herdenking van de Tweede Wereldoorlog arriveert de Canadese auteur Rosemary Sullivan in Amsterdam. Ze werkt in mei in de schrijversresidentie van het Letterenfonds aan een boek over het project A Cold Case Diary, waarin met nieuwe recherchetechnieken onderzoek wordt gedaan naar de arrestatie van de bewoners van het Achterhuis.

Tijdens haar residentieperiode in Amsterdam zal Rosemary Sullivan verschillende mensen interviewen voor A Cold Case Diary. Het boek wordt naar verwachting zomer 2020 wereldwijd door 19 uitgeverijen gepubliceerd; in Nederland bij Ambo|Anthos. Ook wordt Sullivan op woensdagavond 22 mei bij B-Unlimited in Den Haag geïnterviewd over haar meest recente biografie, _De dochter van Stalin.

Rosemary Sullivan

Rosemary Sullivan (1947) is biograaf, dichter en emeritus hoogleraar aan de University of Toronto. Haar biografieën over onder meer Margaret Atwood en Gwendolyn MacEwen zijn meermaals bekroond en in meer dan twintig talen vertaald. In Nederland publiceerde uitgeverij De Geus Villa Air-Bel. De Tweede Wereldoorlog: hoe Marc Chagall, Marcel Duchamp en anderen uit handen van de nazi’s werden gered en De dochter van Stalin. Het veelbewogen leven van Svetlana Alliloejeva, Sullivans biografie over de enige dochter van Stalin.

De pers over De dochter van Stalin:

  • ‘Voor deze weergaloze biografie baseerde de Canadese schrijfster zich op een stortvloed aan egodocumenten, archiefstukken en eigen interviews met Svetlana’s familie, vrienden en kennissen. Over Svetlana Alliloejeva (1926-2011) is al veel bekend, maar dankzij deze empathische biografie krijgt haar omstreden nagedachtenis eindelijk diepgang.’ – Michel Krielaars in NRC Handelsblad
  • ‘Sullivan geeft een levendige karakterschets van haar hoofdpersoon. Nog beter wordt het boek als de schrijfster is aangekomen bij de volwassen Svetlana, een innemende, eigengereide vrouw die op eigen benen durfde te staan en zich niets aantrok van het gezag’ – Elias van der Plicht in Trouw

Optreden

Op woensdagavond 22 mei is Rosemary Sullivan te gast bij B-Unlimited in Den Haag. Michel Krielaars, Ruslandkenner en chef boeken van NRC, gaat met haar in gesprek over haar recente biografie over de enige dochter van Jozef Stalin, Svetlana Alliluyeva. Na Stalins dood in 1953 vluchtte Svetlana voor de nalatenschap van haar vader en zocht haar heil in de Verenigde Staten, met achterlating van haar twee kinderen. Ze stierf uiteindelijk in armoede in Spring Green, Wisconsin. Sullivan kreeg toegang tot de archieven van de KGB, de CIA en de Sovjetregering, en werkte voor de biografie nauw samen met de dochter van Svetlana. De voertaal van deze avond is Engels. Meer informatie en kaartjes via de website van B-Unlimited.

A Cold Case Diary

Het onderzoek A Cold Case Diary wordt geleid door voormalig FBI-agent Vincent Pankoke. Hij heeft een onderzoeksteam met criminologen, historici, journalisten en dataspecialisten samengesteld om de aanleiding van de arrestatie van de familie Frank op 4 augustus 1944 te onderzoeken aan de hand van nieuwe informatie en moderne recherchetechnieken. De Anne Frank Stichting, de gemeente Amsterdam en andere instanties stellen hun archief ter beschikking voor het onderzoek. Het team werkt met speciaal ontwikkelde software die moet helpen om de grote hoeveelheid data die beschikbaar is te analyseren.

Links